GLOBUS

Njemačka izbjegla recesiju

Eurozona na kursu anemičnog ekonomskog rasta

Autor:Srna

14.11.2014

Njemačka je izbjegla recesiju u trećem kvartalu ove godine, a Francuska je premašila niska privredna očekivanja, što eurozonu postavlja na kurs anemičnog ekonomskog rasta, ali će biti izbjegnuta kontrakcija.

Najveća evropska ekonomija uspjela je da ostvari rast za 0,1 posto u prethodna tri mjeseca, saopštio je danas njemački zavod za statistiku. U drugom kvartalu privreda je zabilježila pad za 0,1 posto.

Snažan rast potrošnje i malo povećanje vanjske trgovine bili su dovoljni da se izbjegne lošiji rezultat.

Francuska privreda u trećem kvartalu ojačala je za 0,3 posto, što je njen najbolji učinak u posljednjih više od godinu dana. Poslije revizije podataka iz drugog kvartala, objavljeno je da je u prethodnom tromjesečju ostvaren ekonomski pad za 0,1 posto društvenog proizvoda.

Reutersova anketa među ekonomskim stručnjacima pokazala je da oni na nivou evrozone očekuju rast za 0,1 posto, što je na nivou privrednog učinka iz drugog kvartala.

Vlada francuskog predsjednika Françoisa Hollandea saopštila je da sada očekuje godišnji privredni rast za 0,4 posto, skoro upola manje od prethodne prognoze, i da neće ispuniti obećanje o smanjenju javnog deficita na tri posto društvenog proizvoda sljedeće godine.

Panel njemačkih ekonomskih stručnjaka saopštio je da u 2014. godini očekuje privredni rast Njemačke za 1,2 posto i da ne očekuje ubrzanje ekonomskog napretka sljedeće godine.

Prognoziran je rast od samo jednog procenta za 2015. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.