GLOBUS

Merkel: Nepoštivanje sporazuma iz Minska me jako zabrinjava

Okupljanje zapadnih čelnicka na australskom kontinentu

Autor:Fena

14.11.2014

Zapadni čelnici koji su se okupili na australskom kontinentu kako bi sudjelovali na summitu skupine G20 u Brisbaneu, najavili su da će od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražiti da zaustavi agresiju na Ukrajinu, te upozorili da su spremni uvesti nove sankcije, prenose agencije.

Britanski premijer David Cameron sastao se u Canberri s australskim kolegom Tonyjem Abbottom, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel putovanje na južnu poluloptu iskoristila kako bi posjetila Novi Zeland gdje je razgovarala s premijerom Johnom Keyom.

Glavne teme njihovih razgovora bile su jačanje gospodarske saradnje i trgovinske razmjene, ali su vodeći zapadni čelnici naglasili da će s Putinom razgovarati o krizi u Ukrajini.

-Postoje veliki izgledi da ćemo (na sastanku G20 u subotu) razgovarati o tome - rekla je Merkel, dodajući da se sporazum iz Minska, kojim je dogovoreno primirje u Ukrajini, "ne poštuje".

Novozelandski premijer Key rekao je da je njegova zemlja daleko od Ukrajine, ali da je zabrinut zbog toga što bi sukob između Ukrajine i proruskih separatista mogao dovesti do nestabilnosti u Evropi, što bi opet ugrozilo ekonomski rast.

Cameron je od Putina zatražio da prekine napade na Ukrajinu, a njegov australski kolega Abbott je ruskoga predsjednika optužio da želi ponovno uspostaviti "slavu izgubljenog ruskog carstva".

Čelnici Velike Britanije i Australije to su kazali uoči dolaska ruskoga predsjednika na summit G20 u Brisbaneu i u trenutku kada Zapad razmatra mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Moskve zbog ukrajinskog sukoba.

U govoru održanom pred članovima australskog parlamenta Cameron je upozorio Rusiju da se izlaže novim sankcija ukoliko se ne angažira na rješenju sukoba u Ukrajini.

- Ako Rusija usvoji pozitivan stav prema prema slobodi i odgovornosti Ukrajine, sankcije bi mogle biti povučene, no ukoliko nastavi pogoršavati stanje sankcije će se pojačati. Vrlo je jednostavno - istaknuo je Cameron, prenosi Reuters.

Abbott je od Putina zatražio da "se pokaje" kada je posrijedi rušenje aviona Malaysia Airlinesa u julu u području pod kontrolom proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini kada je smrtno stradalo 298 osoba, među kojima je bilo i Australaca.

Zapad smatra da je avion srušen ruskim projektilom, što Moskva uporno opovrgava pokazujući prstom na ukrajinske snage.

- Rusija bi bez sumnje bila puno bolja da teži nastojanju da postane super sila kada je riječ o miru, o slobodi i o prosperitetu, umjesto da pokušava ponovno uspostaviti slavu izgubljenog ruskog carstva ili Sovjetskog Saveza - rekao je Abbott, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.