GLOBUS

Švedska potvrdila prisustvo strane podmornice u njenim vodama

U oktobru provedena operacija traganja u Baltičkom moru i na arhipelagu Stockholma

Autor:Fena

14.11.2014

Švedska je danas potvrdila da je neka strana podmornica povrijedila njene tertitorijalne vode u oktobru i potvrdila da će ojačati svoje kapacitete kako bi spriječila takve upade.

- Možemo potvrditi da se jedna manja podmornica nalazi u švedskim vodama. Otkrili smo je s našim vlastitim detektorima - izjavio je zapovjednik glavnog štaba Sverker Goranson na konferenciji za štampu koju je održao s premijerom Stefanom Lofvenom.

- Ne znamo ko je odgovoran za ovo povređivanje, ali je to apsolutno neprihvatljivo. Ne želimo aktivnosti obavještajnih službi u našim vodama, pojačat ćemo kapacitete traženja i identificiranja onih koji nastavljaju s ilegalnim misijama u našim vodama, na švedskom teritoriju, izjavio je Lofven.

Švedska je od 17. do 24. oktobra provela operaciju traganja u Baltičkom moru i na arhipelagu Stockholma za eventualnom podmornicom, navodno ruskom.

Rasporedila je više od 200 ljudi, brodove i lovce na mine u operaciji koja je podsjetila na 1980. godinu, kada je Sovjetski savez redovno sumnjičen za izviđanja u okolini švedskih baza na Baltičkom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.