GLOBUS

Moskva optužila posmatrače OSCE-a u Ukrajini da podržavaju Kijev

U sukobu između redovnih snaga i proruskih separatista

Autor:Fena

14.11.2014

Rusija je u petak optužila posmatrače OSCE-a raspoređene u Ukrajini da podržavaju de facto vlasti Kijeva u sukobu između redovnih snaga i proruskih separatista.

Moskva je "zabrinuta načinom rada, u posljednje vrijeme, OSCE-ove Specijalne misije monitoringa u Ukrajini. Imamo utisak da su svi napori namijenjeni pomoći i podršci samo jedne strane u sukobu, zvaničnih vlasti u Kijevu", kritikovalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Posmatrači OSCE-a u Ukrajini u svojim izvještajima daju "detaljne informacije" o kretanju pobunjeničkih snaga u regijama Donjecka i Luganska na istoku zemlje, "ali ignoriraju informacije o vojnim pripremama i koncentraciji napadačkih trupa ukrajinskih snaga", optužuje se u saopćenju.

Oni "ne spominju čak ni broj slučajeva kršenja, od strane ukrajinskih vojnika, ne samo sporazuma iz Minska (od 5. septembra o prekidu vatre) već ni normi međunarodnog humanitarnog prava", nastavilo je ministarstvo.

- Ova politika direkcije misije samo ruši povjerenje prema svojim aktivnostima - naglasila je ruska diplomatija.

Moskva poziva posmatrače OSCE-a da se prisjete glavnog cilja koji je utvrđen u njihovom mandatu da "doprinesu smanjenju napetosti i uspostave mir, stabilnost i sigurnost" u Ukrajini, dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.