GLOBUS

Rjabkov: SAD snose odgovornost za stagnaciju rusko-američkih odnosa

Svaki susret lidera ove dvije zemlje je veoma značajan

Srna

15.11.2014

Sjedinjene Američke Države (SAD) snose punu odgovornost za stagnaciju rusko-američkih odnosa, rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nakon sastanka predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Baracka Obame.
 
- Svaki susret lidera, svaki kontakt je veoma značajan. Koliko ja shvatam, u Pekingu predsjednik Rusije razmotrio je nekoliko međunarodnih pitanja sa američkim kolegom, ali bilo bi pogrešno reći da imamo novu perspektivu nakon toga, posebno što se tiče normalizacije bilateralnih odnosa sa SAD - rekao je Rjabkov.

On je naveo da takvog impulsa nema i da je američka strana isključivo kriva za stagnaciju u odnosima dvije zemlje, prenosi agencija "Sputnjik".

Prva radna sjednica lidera G20 i šefova zemalja pozvanih na skup počela je u Brisbaneu u Australiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je imao kraći susret sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, ali se pravi bilateralni susreti očekuju tek večeras.

Odnosi između SAD i Rusije značajno su pogoršani zbog krize u Ukrajini jer zapadni lideri i mediji optužuju Rusiju za miješanje u unutrašnje stvari Ukrajine i pomaganje proruskim borcima za nezavisnost na jugoistoku zemlje. Moskva je odbacila ove optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.