GLOBUS

Zapovjednik američke vojske u Bagdadu na razgovorima o IS-u

Razrađuju se sljedeće etape ratovanja

Autor:Fena

15.11.2014

Zapovjednik američke vojske general Martin Dempsey stigao je u subotu u Bagdad gdje će razgovarati o sljedećim etapama rata protiv ektremističke grupe Islamska država, izjavio je jedan visoki američki zvaničnik.

Posjeta generala Dempseya, koja nije najavljena, događa se nekoliko dana poslije odluke predsjednika Baracka Obame da pošalje još 1.500 vojnih savjetnika u Irak.

U Bagdadu će general razgovarati s "s političkim i odbrambenim zvaničnicima o sljedećoj fazi borbe protiv IS-a", izjavio je Brett McGurk, pomoćnik zapovjednika međunarodne koalicije američkog generala u penziji Johna Allena u poruci na Twitteru.

Barack Obama je 9. novembra najavio da se "nova etapa" otvara u Iraku gdje će Amerikanci, ne samo zaustaviti džihadiste nego "pokrenuti ofanzivu protiv njih".

Sa dodatnih 1.500 savjetnika cilj je brzo učiniti operativnim iračke snage, računajući i kurdske, kako bi mogle "odbaciti" snage IS-a, kazao je Obama.

General Dempsey je stigao u Bagdad dan poslije rijetke pobjede iračke vojke i osvajanja strateškog grada Baidžija, u blizini najveće iračke rafinerije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.