GLOBUS

SAD: Strah od zaostajanja, razvoj novog oružja za nastavak dominacije

Situacija ugrožena i dalje će se pogoršavati

(Mi.K.)

16.11.2014

Mogućnost vojske Sjedinjenih Država da održi tehnološku prednost nad drugim zemljama i reagira na višestruke krize u svijetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne ukinu proračunski rezovi, rekli su u subotu najviši američki dužnosnici. Ministar odbrane Chuck Hagel je najavio razvoj novih oružja kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije u 21 vijeku, prenosi Dnevnik hr.

Bivši ministar odbrane Robert Gates je rekao da proračunski rezovi nagrizaju američko čelništvo u svijetu te da je došlo vrijeme da se ukinu ta "nevjerojatno glupa" smanjenja.

Šef mornaričkih operacija admiral Jonathan Greenert rekao je da će ratna mornarica morati smanjiti snage i mogućnost da raspoređuje brodove širom svijeta ukoliko zastupnici ne olakšaju ili ukinu proračunske rezove koji bi se trebali nastaviti u fiskalnoj 2016. godini.

"Elektronički rat, elektronički napadi, protupodmornički rat - sva ta najrazvijenija područja - će zaostati jer nedovoljno ulažemo u njih", rekao je u intervjuu na konferenciji u Reaganovoj predsjedničkoj knjižnici.

Prema njegovim riječima mogućnost ratne mornarice da bude ispred potencijalnih protivnika "značajno opasti" ukoliko se rezovi ne ukinu.

Ministar odbrane Chuck Hagel najavio je da se kreće u razvitak novih oružja, uključujući robote, autonomne sustave, miniaturizaciju i prikupljanje te odbradu velikih količina podataka i trodimnenzionalni ispis kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije.

Greenert i drugi američki dužnosnici pozivaju Kongres da okonča rezove poznate kao "sekvestracija" navodeći sve veće napetosti i jačanje ugroza među kojima i rusku agresiju na Krim te militante Islamske države u Iraku i Siriji.

Republikanski senator John McCain, koji bi u januaru trebao preuzeti predsjedanje senatskim Odborom za oružane snage, rekao je kako će okončanje proračunskih rezova za vojsku biti njegov najviši prioritet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.