GLOBUS

Kerry: Islamska država nas nije uplašila

Državni sekretar SAD

Fena

18.11.2014

Državni sekretar SAD John Kerry je nakon pogubljenja još jednog američkog taoca upozorio terorističku organizaciju Islamska država (IS) da najnovije ubistvo nije zaplašilo SAD.

- Brutalnost Islamske države i njihovo moguće širenje u svijetu predstavljaju neke od velikog broja razloga zašto SAD moraju da ostanu politički veoma prisutni na Bliskom istoku - prenijela je agencija AP.

Islamska država je u nedjelju saopćila da je pogubila američkog humanitarnog radnika Pitera Kassiga kao upozorenje SAD. Na snimku koji je objavila IS-a se vidi kako maskirani ekstremista stoji iznad odrubljene glave i tvrdi da je odrubio glavu Kassigu.

- Moramo da budemo duboko uključeni u dešavanja na Bliskom Istoku, zato što je to u direktnom interesu naše nacionalne sigurnosti i naše privrede, a također je u skladu sa onime što mi zastupamo - rekao je Kerry.

Američki državni sekretar je dodao: SAD ne idu u potragu za neprijateljima na Bliskom istoku. Ponekad se, međutim, događa da neprijatelji dođu da traže nas, a ovaj put je upravo to bio slučaj-. Ukoliko se Islamskoj državi ne stane na put, Kerry upozorava da bi ta organizacija mogla da se proširi na čitav svijet. IS je već sad zauzela više teritorije i resursa "nego što je Al Kaida uspjela na svom vrhuncu".

-Lideri IS-a pretpostavljaju da će svijet biti suviše preplašen da bi im se usprotivio. Ali, neka jedno bude jasno - mi se nismo uplašili - istakao je Kerry, prenosi B92.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.