GLOBUS

Džihadisti objavili snimak taoca Lazarevića i Rijke

Mole vlasti da im pomognu

(Mi.K.)

18.11.2014

Sjevernoafričko krilo Al Kaide objavilo je video-snimak na kom taoci, Francuz Serž Lazarević i Holanđanin Sjak Rijke, apeluju na vlade svojih zemalja da pregovaraju o njihovom oslobađanju.

Video-snimak, objavljen na džihadističkom forumu, sastoji se iz dvije scene, gdje je svaki od taoca na različitoj lokaciji. Prvo se pojavljuje Francuz Lazarević (50), koji je u Maliju otet prije skoro tri godine. On na glavi nosi crni turban i sjedi na sjedištu u kolima.

dzihad-1

Veoma sam bolestan, bole me bubrezi i imam visok krvni pritisak.. Strahujem da mi je život u opasnosti od francuske intervencije u Iraku. Molim vas gospodine predsjedniče, (Fransoa Oland) da sve učinite da budem oslobođen jer ste vi odgovorni za ono što će mi se dogoditi - kazao je Lazarević koji je govor završio sa porukom upućenoj porodici.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopćili su da se utvrđuje autentičnost ovog snimka. U saopćenju se navodi da je Oland u kontaktu sa svim zemljama regiona i da koristi sve forme dijaloga u cilju oslobađanja taoca.

U drugom dijelu snimka se pojavljuje Holanđanin Sjak Rijke koji je otet u novembru 2011. godine iz jednog restorana  tokom putovanja Saharom.

Rijke se požalio na bolove u leđima, ističući da je emotivno u jako lošem stanju.

- Smatrat ću svoju vladu odogovornom ako mi se nešto loše dogodi. Molim vas pomozite mi - kazao je on.

Agencija Reuters navodi da nije uspjela da dobije nezavisnu potvrdu autentičnosti snimaka ekstemističke grupe AQIM.

Pogledajte video u prilogu:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.