GLOBUS

Rusija priprema vlastitu verziju Wikipedije

Šesta najposjećenija stranica na svijetu

(Mi.K.)

18.11.2014

U posljednje vrijeme ruski predsjednik Vladimir Putin povećao je kontrolu nad internetom u Rusiji te je, nakon što je u martu blokirao stranice svojih kritičara i opozicije, u avgustu je donesen zakon prema kojem se svi blogeri čije stranice posjećuje dnevno više od 3 hiljade ljudi moraju registrirati kod tijela koje reguliše masovne medije, odnosno morat će poštovati pravila koja su ranije vrijedila samo za velike medijske kuće.

Također, u ovoj zemlji nisu zadovoljni niti s informacijama o Rusiji koje se trenutno nalaze na Wikipediji te je detaljna analiza koju su proveli pokazala da Wikipedija "ne pruža dovoljno detaljnih i pouzdanih informacija o ruskim regijama i životu u ovoj zemlji".

Kako bi to ispravili, Rusi planiraju vlastitu verziju Wikipedije na kojoj će objaviti puno više pouzdanih informacija o ovoj zemlji i njenoj povijesti.

Do sada je prikupljeno više od 50 hiljada knjiga i dokumenta koje bi trebale tačno i objektivno prikazati stanje u ovoj zemlji, a pred njima je veliki posao, napominju na BBC-u jer je Wikipedija trenutno šesta najposjećenija stranica na svijetu, dok njeno rusko izdanje ima više od milion upisa.

Putin je ranije ove godine rekao kako je internet nastao kao "specijalni projekt CIA-e" te da Rusija mora zaštiti svoje online carstvo od prijetnji sa zapada, a ovo razvoj alternativne Wikipedije još je jedan korak u tom smjeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.