GLOBUS

Duševni bolesnik u Kini nožem izbo sedam medicinskih radnika u sanatoriju

U ovoj zemlji zabilježeno 17.423 slučajeva napada na medicinsko osoblje

Fena

20.11.2014

Čovjek s historijatom mentalne bolesti u četvrtak je ubio u napadu nožem sedam osoba, među kojima i šest bolničarki, u sanatoriju u sjevernoj Kini, u posljednjem u nizu napada na medicinske radnike, javili su državni mediji. 

Među ubijenima je i upravnik sanatorija, a još jedna bolničarka je teško ranjena u napadu u ranim jutarnjim satima, javila je državna novinska agencija Xinhua. 

Nizovi napada na doktore i bolničko osoblje u protekle dvije godine nagnali su ministarstvo zdravstva da pruži veću sigurnost u bolnicama.

Sanatorij se nalazi u Beidaiheu, primorskom turističkom mjestu omiljenom među visokim zvaničnicima vladajuće Komunističke partije, Beidaihe ima brojne takve institucije, koje se obično koriste kao jeftini hoteli ili banjska liječilišta. 

Xinhua navodi da je bivša bolnica pod upravom vojne regije Pekinga, što znači da je vjerovatno riječ o ustanovi pod upravom vojske. 

Osumnjičeni, koji je također radio u sanatoriju, uhapšen je, navodi se u agencijskoj vijesti Xinhue. 
 
Novine Beijing News identificirale su osumnjičenog kao 27-godišnjeg Li Xiaolonga, navodeći da je on priznao da ima historijat mentalne bolesti i da se liječio u Pekingu i u obližnjem gradu Tangshanu 2006. godine.

- Prvobitno se smatralo da osumnjičeni nije imao nikakvih problema s ubijenima - navode novine na svom websiteu. 

Iako je kineska vlada povećala ulaganja u zdravstvo, bolnice su često pretrpane pacijentima. Liječnici su loše plaćeni, što je dovelo do korupcije i izazvalo je sumnje da je bolničko osoblje više zainteresirano da dođe do novca prepisujući nepotrebne lijekove i liječenje koje bolense ljude čini još bolesnijim. 

Brojni Kinezi nisu u stanju da priušte zdravstvenu zaštitu uprkos vladinim naporima da osigura osnovnu mrežu sigurnosti, što je također dovodilo do napada u prošlosti. 

Podaci ministarstva pokazuju da je zabilježeno 17.423 slučajeva nasilnih napada usmjerenih protiv doktora i ostalog medicinskog osoblja u formi premlaćivanja, prijetnji, otmica, vertbalnih uvreda i ubistava u 2010., posljednjoj godini za koju su brojke dostupne, prenosi Reuters. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.