GLOBUS

Egipat: Uhapšen jedan od posljednjih lidera muslimanskog bratstva

Mohamed Alija Bišra pronađen u njegovoj kući u delti Nila

Autor:Fena

20.11.2014

Egipatska policija je danas uhapsila jednog od posljednjih lidera Muslimanskog bratstva koji je još bio na slobodi, Mohameda Alija Bišra u njegovoj kući u delti Nila, sjeverno od Kaira, saopćio je sigurnosni izvor.

Hapšenje Bišra, ministra lokalnog razvoja iz vremena islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koga je svrgnula i uhapsila vojska u julu 2013. godine, događa se sedmicu prije demonstracija 28. novembra na koje su pozvani islamisti.

Ove demonstracije bi trebalo da obilježe treću godišnjicu protesta protiv vojne vlasti i snaga sigurnosti, koji su trajali nekoliko dana krajem novembra 2011. godine, a u kojima je poginulo četrdesetak ljudi. Biši član ureda za vođenje Muslimanskog bratstva, najviše instance bratstva, optužen je za "podsticanje na sukobe i na manifestacije protiv države i da učestvuju u nelegalnoj grupi", precizirao je sigurnosni izvor.

Savez protiv državnog udara i za demokratiju, koji okuplja druge islamističke grupe, od kojih i Front salafista koji je pozvao na demonstracije 28. novembra, osudila je hapšenje Bišra, predstavljajući ga kao "jednog od vođa" ove koalicije.

Ovaj bivši ministar je bio jedini član ureda za vođenje, koji još uvijek živi u Egiptu, a da nije uhapšen. Ostale islamističke vođe su napustile zemlju, ili su uhapšene i izvedene pred pravosuđe.

Nakon svrgavanja Morsija, koji je član Muslimanskog bratstva, od bivšeg šefa vojske i trenutnog predsjednika Abdela Fattaha el-Sissija, njegove pristalice su meta nemilosrdnog obračuna u kojem je poginulo gotovo 1.400 ljudi, islamističkih demonstranata, dok je 15.000 zatvoreno.

Muslimansko bratstvo je od vlasti klasirano kao "troristička organizacija".
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.