GLOBUS

Ubijen rekordan broj nosoroga ove godine u Južnoj Africi

Neuspješni napori da se spasi životionjska vrsta

Autor:Fena

20.11.2014

Krivolovci su ubili 1.020 nosoroga u Južnoj Africi u ovoj godini, saopćila je danas vlada. To predstavlja rekordnu brojku za koju konzervacionisti tvrde da ističe neuspješne napore da se spasi ta životionjska vrsta.

Broj ubijenih životinja iz godine u godinu u porastu je u Južnoj Africi, koja ima najveću svjetsku populaciju nosoroga. Za porast broja ubijenih životinja krivi se bujanje cijena rogova nosoroga u Kini i Vijetnamu, prenosi BBC. 

Aktivisti tvrde da će pomor nosoroga uskoro nadmašiti i pomor ptica, približavajući ugrožene vrste istrebljenju. Ako se ubijanje nosorog nastavi ovakvim tempom, broj ubijenih životinja mogao bi nadmašiti broj novorođenih u naredne četiri godine, tvrde oni. 

Više od polovine ubistava nosoroga registriranih u Južnoj Africi ove godine zabilježeno je u nacionalnom parku Kruger, koji pokriva površinu od oko 20.000 kvadratnih kilometara. 

Prošle je godine Južna Afrika izvjestila da su krivolovci ubili 1.0004 nosoroga - što je tada bila rekordna cifra. Ubistva životinja nastavila su se neometano uprkos brojnim naporima da se onemogući krivolov. 

Južnoafričke vlasti izmjestile su neke nosoroge u "zaštićene zone" u susjednim zemljama i opremile su čuvare u nacionalnim parkovima puškama, helikopterima i psima tragačima. Vojska je također razmještena duž granice s Mozambikom - velikim centrom krivolova. 

- Zabrinuti smo činjenicom da je krivolov dio više milijardi dolara vrijedne trgovine životinjama. Baviti se tim problemom nije jednostavno - navela je novinska agencija AFP riječi ministrice okoliša Južne Afrike Edne Molewe.

Rog nosoroga koji se prodaje ilegalno može dostići cijenu višu od zlata. Kriminalne grupe umiješane su u više milijardi dolara vrijednu trgovinu širom svijeta, izvozeći rogove u Aziju i na Bliski istok. Neki ljudi smatraju rog nosoroga statusnim simbolom i iscjeljujućim agensom, uprkos nedostatku dokaza da može liječiti bolesti. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.