Američki izvještaj: Gojaznost uništava svijet isto koliko i ratovi

Skuplja od alkoholizma

(Mi.K.)
20.11.2014 16:14

Posljedice gojaznosti na globalnom nivou koštaju dva biliona dolara, jednako kao i ratovi, navodi se u izvještaju američkog instituta McKinsey.

Više 2,1 milijarde ljudi u svijetu, gotovo 30 posto populacije, pate od prekomjerne težine ili pretilosti, što stvara godišnji trošak od dva biliona dolara, a to otprilike jednako troškovima ratova i pušenja, i skuplje od alkoholizma, navodi McKinsey.

Izračunati financijski trošak kombinacija je gubitka produktivnosti zbog bolesti uzrokovanih debljinom i troškova zdravstvenogsistema.

Postotak pretilih ljudi, kojih je u svijetu već dva i po puta više nego pothranjenih, mogao bi do 2030. godine doseći i 50 posto, upozorava se u studiji.

"Pretilost je jedan od prva tri društvena tereta koja generiraju ljudi", tvrdi institut. Njegovi naučnici pozivaju da prihvaćanje široke ambiciozne politike i globalnog sistemskog odgovora na taj rastući problem.

"Te inicijative morale bi se više fokusirati na promjene u društvenom okruženju nego se oslanjati na individualnu odgovornost", napominje McKinsey.

U Rimu se istovremeno održava trodnevni svjetski summit o gladi. Čelnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan rekla je izaslanicima u srijedu da je potrebno popraviti "slomljeni" svjetski prehrambenisistem.

"Dio ovog neuravnoteženog svijeta i dalje umire od gladi. Drugi dio se "puni" do gojaznosti. Svjetski prehrambeni sistem je slomljen i oslanja se na industrijsku proizvodnju nikad jeftinije prerađenu i nezdravu hranu", naglasila je, dodavši da je u nekim dijelovima svijeta manji trošak uvoziti hranu nego je lokalno proizvoditi.

Sve je zemlje svijeta pozvala da "u saradnji s civilnim društvom, naučnicima i privatnim sektorom pronađu pravo rješenje za dobro zdravlje".

NA VRH