GLOBUS

Nigerija: Suzavcem spriječili predsjednika skupštine da vodi sjednicu

Potpuni haos nastao kad su upali policajci s maskama

Srna

20.11.2014

Nigerijska policija ispalila je danas suzavac i spriječila predsjednika donjeg doma parlamenta Aminu Tambuvala, koji je promijenio političku stranku, da vodi sjednicu.


Predsjedavajući gornjeg doma parlamenta Dejvid Mark zatvorio je skupštinu i odgodio diskusiju o nacrtu zakona za produženje vanrednog stanja u tri nigerijske države zahvaćene oružanom pobunom islamista iz "Boko harama".

"Nakon konsultacija sa kolegama iz oba doma parlamenta o današnjem incidentu, saglasili smo se da sjednica bude odgođena do daljnjeg", istakao je Mark i dodao da će parlament ponovo zasjedati 25. novembra.

Nigerija, koja je najveći proizvođač nafte u Africi, suočava se sa krizom svoje valute zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, te sa pobunom islamista u tri države na sjeveroistoku.

Parlament se danas sastao prvi put od kako je Tambuval promijenio političku stranu i prešao na stranu opozicije.

Dopisnik agencije Rojters sa lica mjesta rekao je da su se pojedini poslanici iz opozicione "Stranke svenarodnog kongresa" popeli na zid i kapiju parlamenta u pokušali da oslobode prolaz Tambuvalu, ali ih je policija i nekoliko vojnika spriječilo.

Potpuni haos je izbio nakon što su policajci sa maskama ušli u glavni hodnik parlamenta i ispalili suzavac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.