GLOBUS

Gorbačov: Putin obolio od pretjeranog samopouzdanja

Bivši lider SSSR-a o ulozi aktuelnog predsjednika Rusije

Fena

21.11.2014


Bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov pozitivno je ocijenio ulogu sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina u historiji Rusije, ali ga je upozorio da ne ponavlja iste greške koje je on pravio dok je bio na čelu Sovjetskog saveza.

- Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao s vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada - rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje nove knjige "Poslije Kremlja" u Moskvi. Iako su korištene autoritarne metode, ciljevi koje je Putin zacrtao se poklapaju s interesima većine, istakao je Gorbačov. -

Mi imamo predsjednika, ostvarenog predsjednika, ali se čini da je počeo da pati od istog oboljenja od kojeg sam patio i ja za vrijeme perestrojke - pretjeranog samopouzdanja - upozorio je bivši lider Sovjetskog saveza.

- Tada se činilo da smo uhvatili Boga za bradu - rekao je Gorbačov, podsjećajući se perioda dok je bio na čelu države i pokrenuo perestrojku. On je naveo kako je siguran da se Rusija neće vratiti u prošla vremena.

- Ljudi, a posebno oni mladi, odrasli su u vrijeme glasnosti i niko ne može da ih vrati u vrijeme u kojem smo živjeli mi - istakao je Gorbačov.

Prisjećajući se pritiska pod kojim je bio nakon što je podnio ostavku u decembru 1991. godine, bivši predsjednik SSSR-a je rekao da je to izdržao i da planira još dugo da živi. Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je i da radi na programu za stabilizaciju situacije u svijetu. - U Berlinu, prilikom obilježavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida, dobio sam poziv iz ozbiljnih svjetskih krugova da počnem da radim na programu koji bi donio mir svijetu i spriječio krvave sukobe koji se sada događaju - rekao je Gorbačov.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.