GLOBUS

Premijer Abe raspustio parlament: Japan na prijevremenim izborima

Kako bi dobio podršku za svoju privrednu politiku

(N. K.)

21.11.2014

Donji dom japanskog parlamenta službeno je raspušten u petak na plenarnoj sjednici, po odluci premijera Shinza Abea koji je najavio raspisivanje prijevremenih općih izbora u decembru kako bi dobio podršku za svoju privrednu politiku, prenose agencije.

- U skladu s ustavnim članom sedam, donji dom se raspušta, izjavio je predsjednik parlamenta.

Abe se nada da će na prijevremenim izborima dobiti podršku birača za svoju privrednu politiku, poznatu i kao "abenomija", te da će iskoristiti podijeljenost i nepripremljenost opozicije, pišu japanski mediji.

Kako navodi agencija dpa, "abenomija" unatoč početnim uspjesima ne djeluje kao što se očekivalo, a zbog povećanja PDV-a u aprilu s pet na osam posto japanska privreda je u trećem tromjesečju ove godine zabilježilo pad.

Dvije godine nakon dolaska na vlast i dvije godine prije redovnog isteka mandata, Abe je zbog tog neuspjeha odlučio za 2017. odgoditi planirano novo povećanje PDV-a na deset posto, te raspisati prijevremene izbore kako bi dobio podršku za svoju politiku. Opozicija je već kritizirala raspisivanje izbora, a nezadovoljstvo je iskazala i japanska javnost, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja.

Abe, kojemu je popularnost pala na rekordno nisku razinu, ipak vjeruje da će na izborima dobiti novi četverogodišnji mandat za vođenje zemlje.

Japanski premijer rekao je u parlamentu da je riječ o "teškim odlukama" koje moraju odobriti birači.

- Svaka odluka vezana uz fiskalni sistem ima velik uticaj na život ljudi i moraju je odobriti birači, rekao je Abe.

Opći izbori trebali bi se održati 14. decembra. Broj zastupnika smanjit će se s 480 na 475, u skladu sa zakonom o smanjenju zastupničkih mjesta.

Prema istraživanju novinske agencije Kyodo, 63,1 posto birača ne podupire odluku o raspisivanju prijevremenih izbora, dok 30,5 posto podržava tu odluku.

Ista anketa pokazala je da Abeovu vladajuću Liberalnu demokratsku stranku (LDP) podupire 25,3 posto birača, za glavnu opozicionu Demokratsku stranku Japana (DPJ) glasovalo bi tek 9,4 posto ispitanih, dok je čak 44 posto neodlučnih, piše Hina.

Abeov LDP na vlasti je od decembra 2012. kad je premoćno pobijedio na izborima s obećanjem da će obnoviti stagnirajuće japansku privredu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.