GLOBUS

Pronađeni dijelovi tijela na mjestu pada malezijskog aviona u Ukrajini

Olupina aviona

Fena

21.11.2014

Dijelovi tijela žrtava pronađeni su na mjestu pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, saopćila je holandska vlada, javila je danas ruska novinska agencija Tas s.

Nekoliko dana bit će potrebno da se završi posao prikupljanja olupine aviona, naveli su holandski sigurnosni zvaničnici.

Međutim, "atmosfera na mjestu nesreće je i dalje nestabilna, pa odluka da li da se nastavi s radom vrši se svakodnevno, u ovisnosti od sigurnosne situacije", navodi Tas s.

Prikupljeni ostaci bit će poslati u istočno-ukrajinski grad Harkov, gdje se obavljena preliminarna forenzička analiza prije transportiranja u Holandiju na identifikaciju.

Tas s podsjeća da je 17. jula srušen avion Boeing 777-200 kompanije "Malaysia Airlines" na letu MH17 iz holandskog grada Amsterdama do malezijske prijestonice Kuala Lumpura.

Putnički avion s 298 putnika i članova posade srušio se u regionu Donjeck u istočnoj Ukrajini od kojih su većina, preko 190 putnika bila Holanđani, prenosi Tanjug.

Holandski sigurnosni odbor koji vodi istragu i koordinira međunarodnim timom istražitelja saopćio je, u preliminarnom izvještaju od 9. septembra, da se Boeing 777-200 raspao u zraku, vjerovatno kao posljedica strukturne štete prouzrokovane velikim brojem visoko-energetskih objekata koji su pogodili avion spolja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.