GLOBUS

Oštra poruka kraljice Ranie: Naša šutnja najveći je poklon militantima IS-a

Apel "prve dame" Jordana arapskom svijetu

Fena

21.11.2014

Kraljica Jordana, Rania al-Abdulah, uputila je na Abu Dhabi Media Summitu snažan apel arapskom svijetu zbog IS-a.

IS vraća arapski svijet u srednji vijek", poručila je.

- Naša šutnja je najveći poklon militantima Islamske države. Mi smo suučesnici njihovog uspjeha. U toku je napad na naše vrijednosti i moramo se tome suprotstaviti. Islam nam je otet na jedan brutalan način i vrijeme je da ga vratimo - upozorila je kraljica Jordana Rania al-Abdulah, piše Independent.

Džihadisti putem društvenih medija šire okrutnu propagandu putem stravičnih videa i fotografija ubistava, regrutiraju nove borce da se pridruže njihovom kalifatu - kraljica Jordana upozorava da se na to mora puno žešće reagirati.

"Ekstremisti koriste društvene mreže za preoblikovanje prirode naše vjere i religije. Otimaju nam identitet. To rade svim Arapima, ali i ostatku svijeta", upozorila je.

Kraljica je naglasila važnost obrazovanja poručivši: "Ne čudi li vas zašto su Boko Haram, talibani i IS tako preplašeni žena s knjigom u rukama?!". "Kad tražim kvalitetno obrazovanje za sve, tada mislim baš na sve - i na muškarce i na žene. Obrazovane djevojke jačaju gospodarstvo njihovih država te više i bolje skrbe o zdravlju i odgoju djece. Znam da reforma obrazovnog sistema nije jeftina ali znajmo da je cijene ignoriranja istog puno, puno viša", rekla je između ostalog poznata kraljica Rania.

Rania nije samo kraljica, majka i supruga, već i jedna od najljepših svjetskih 'prvih dama', što je 2011. godine i službeno potvrđeno izborom Harpers and Queen magazina,.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.