GLOBUS

Ovaj čovjek se odrekao miliona: Mir našao u kolibi na planini

Za sreću novac nije potreban

(Mi.K.)

21.11.2014

Premda mnogi u tu teoriju još uvijek ne vjeruju, kineski milioner dokaz je da vam ne treba novac da biste bili sretni.

Liu Jingchong ima 38 godina i bio je uspješni poduzetnik i multimilioner prije nego što je odlučio odbaciti sve svoje bogatstvo i preseliti se u kolibu u planini, piše NY Post.

liu

Ovaj bivši poduzetnik koji je radio u tekstilnoj industriji, doduše, možda nikad ne bi donio takvu životnu odluku da mu se nije dogodila čudna automobilska nesreća i da nakon toga nije pročitao jednu knjigu.

-Istina je da sam zarađivao puno novca i ne mogu reći da sam mrzio svoj život. Čak bih rekao i da sam u njemu uživao, ali sve se promijenilo kad sam s prijateljima bio u prometnoj nesreći u zabačenom dijelu Kine. Trebao nam je novi automobil, a nismo svi odmah bili spremni za nastavak putovanja. Ali ja sam bio relativno u redu i odsjeo sam u hotelu u kojoj je jedina stvar koju si mogao raditi bila čitati knjigu o budizmu. To mi je promijenilo život - kazao je Liu.

Nakon što se vratio u svoju svakodnevicu, nastavio je istraživati budizam, koji uči da su sva materijalna dobra uzrok ljudske patnje, i odlučio da mora promijeniti život.

-Riješio sam se svega što posjedujem, uključujući sedam automobila, vilu i vikendice, i kupio malu kolibu koja je i više nego dovoljna za moje potrebe - objasnio je.

liu-1

I iako je je izoliran u planini u regiji Shaanxi, odbacuje teoriju da je samo želio biti sam.

-Zapravo sam sretan kad mi ljudi dođu u posjetu. Obožavam upoznavati nove ljude u potrazi za nečim novim i otvoren sam svakoj novoj razmjeni iskustva - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.