GLOBUS

U libijskim vodama spašen 691 imigrant

U nekoliko operacija

Autor:Fena

22.11.2014

U nekoliko operacija spašavanja u libijskim vodama u posljednjih 48 sati spašen je 691 imigrant u poteškoćama u Mediteranu u nekoliko brodića, navela je u saopćenju talijanska obalska straža.

Brod obalske straže Gregoretti, koji se nalazio na pomorskom koridoru između Libije i Sicilije, gdje je nadgledao ribolov, usmjerio se na spašavanje imigranata, u pet operacija, u četvrtak navečer u libijskim vodama i spasio je 520 imigranata.

Nekoliko poziva, koje je primio operativni centar u Rimu, upućeno je putem mobilnog telefona s gumenih čamaca na putu prema Siciliji.

Gregoretti je zatim otplovio 60 milja (111 kilometara) sjeverno od Tripolija da bi stigao do dva trgovačka broda koja su odgovorila drugim pozivima. Oni su spasili 78 i 93 imigranta. Jedan imigrant je rekao da je njegov brat nestao u moru. On nije pronađen iako su ga tražila tri čamca.

Nisu otkrivene nacionalnosti imigranata.

Talijanske pomorske vlasti su već spasile nekoliko hiljada imigranata od početka sedmice, što pokazuje da kraj ljeta nije okončao plovidbu skromnih brodova i da prijete nove nesreće.

Najava o postepenom napuštanju operacije "Mare Nostrum" koju je uspostavila talijanska mornarica prije godinu dana, nije čini se odvratila imigrante.

Od ljeta 2013. godine, Italija je suočena s masovnim dolascima: gotovo 8.000 u prvom polugodištu 2013. godine, 35.000 u drugom, 65.000 u prvom polugodištu 2014. godine i ukupno ove godine je procijenjeno više od 150.000, ili prosjek od 400 osoba na dan.

Eksplozija odlazaka je olakšana anarhijom koja vlada u Libiji, ali veliki broj je vidio veliku priliku u "pozivu" "Mare Nostrum", uspostavljenog od Italije nakon dva dramatična brodoloma u oktobru 2013. godine.

Zbog nedostatka resursa, "Mare Nostrum", koju je osudila Njemačka da je "most prema Evropi", u toku je predaje "Tritonu", evropskoj operaciji kontrole granica koja je više ograničena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.