GLOBUS

STRAVIČAN PRIZOR Misteriozna rupa zamalo progutala cijelo naselje, stanovnici u strahu

Zemlja se otvorila

(A. Vr.)

22.11.2014

Ogromna rupa u zemlji promjera 20 x 30 metara otvorila se u blizini rudnika Solikamsk-2, a lokalno stanovništvo istoimenog mjesta strahuje da bi im grad mogla progutati zemlja. Dubina rupe zasad je nepoznata.

Kompanija Uralkali, koja upravlja rudnikom, tvrdi da ne postoji daljnja opasnost od širenja rupe. Ističu da se rupa otvorila 18. novembra usred naseljenog područja i 3,5 kilometara od napuštenog dijela rudarskog kompleksa.

Šef Uralkalija Dmitrij Osipov ističe da je incident saniran te da nije bilo katastrofalnih posljedica niti za stanovništvo, ni za kompanijue, prenosi jutarnji.hr.

Iako se čini da je rupa progutala dio kuća, zapravo su u nju propali samo vrtovi, dok su okolne kuće izbjegle katastrofu, ali zamalo obzirom da se nalaze tek nekoliko metara od rupe.

Prije otvaranja rupe, kompanija je evakuirala rudare iz Solikamsk-2 rudnika i zaustavila proizvodnju zbog prodiranja slane vode u rudnik. Riječ je o rudniku soli. Razina i ponašanje te vode se stalno nadzire.

Grad Solikamsk je gotovo u potpunosti lociran iznad rudnika Solikamsk-1, istakao je gradonačelnik Sergej Devjatkov.

Kompanija će istragu o uzrocima otvaranja rupe i prodiranja vode u rudnik povjeriti Geološkom institutu Sankt Peterburg.

Rudnik se nalazi u regiji Perm.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.