GLOBUS

Zbog ubistva u Fergusonu, uhapšeno više od 80 osoba

Veliki neredi zbog odluke porote da ne optuži policajca Darrena Wilsona

Redakcija

25.11.2014

14:17 Glasnogovornik policije u St. Louisu Brian Schellman izjavio je da je tokom noći u Fergusonu uhapšena 61 osoba, većinom zbog provala i ometanje posjeda. Ako se tome doda 21 osoba uhapšena u St. Louisu, ukupan broj uhapšenih zbog nereda je 82, javlja agencija AP.

14:06 Načelnik policije u St. Louisu Sam Dotson izjavio je da je tokom protekle noći uhapšena 21 osoba - šest zbog remećenja javnog reda i mira, dok su protiv 15 osoba pokrenute krivične prijave.

- Ponašanja kakva smo vidjeli sinoć, uključujući i kriminalne aktivnosti, neće biti tolerisana - kazao je Dotson.

09:00 U američkom gradiću Fergusonu sinoć je došlo do sukoba policije i demonstranata nakon što je velika porota oblasti St. Louis odlučila da ne optuži policajca Darrena Wilsona zbog ubistva 18-godišnjeg tamnoputog tinejdžera Michaela Browna.

Ispaljeno je više hitaca iz vatrenog oružja, a zapaljeno je nekoliko vozila i zgrada.

Jedan policajac je ranjen nakon što je na njega otvorena vatra u predgrađu St. Louisa, u blizini Fergusona, ali nije poznato da li pucnjava ima veze sa uličnim protestima nakon odluke velike porote u slučaju Michaela Browna, saopštila je policija.

Policajac je pogođen u ruku i očekuje se da će se oporaviti, ali okolnosti pucnjave za sada nisu jasne, dok je potraga za napadačem u toku.

Guverner Missourija Jay Nixon je prije nego je porota donijela odluku uveo vanredno stanje u regionu zbog mogućih protesta i pozvao u pomoć i 400 pripadnika Nacionalne garde.

Brownova porodica saopštila je da je duboko razočarana odlukom porote.

Kasno sinoć stotine demonstranata okupilo se ispred policijske stanice u Fergusonu, predgrađu St. Louisa nakon odluke velike porote.

Policajac Darren Wilson ubio je nenaoružanog Browna 9. avgusta u Fergusonu što je izazvalo talas demonstrancija.

Wilsonovi advokati rekli su da je njihov klijent djelovao u skladu sa zakonom i obukom koju je prošao.

 
Pogledajte video na kojem se vidi kako je novinarka CNN-a Sara Sidner pogođena kamenom u glavu dok je izvještavala o neredima u Fergusonu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.