GLOBUS

Stručnjaci: Islamska država uvlači se u Libiju

Samoproglašeni vođa Abu Bakr al Bagdadi ranije se hvalio širenjem kalifata

Redakcija

25.11.2014

Ekstremistička ideologija Islamske države privukla je pristalice među radikalnim grupama u Libiji, gdje je istočni grad Derna pretvoren u "islamski emirat" I postao uporište pristalica Islamske države, navode stručnjaci, navodi AFP.

Neki zapadni posmatrači već smatraju da je Derna, grad od 150.000 stanovnika, istorijsko uporište radikalnih islamista na istoku Libije, treća ispostava Islamske države u Sjevernoj Africi poslije gradova u Alžiru i Egiptu.

Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi nedavno se hvalio u jednom audio snimku o širenju kalifata, i rekao da je prihvatio izjave privrženosti od džihadista u Libiji, Egiptu, Jemenu, Saudijskoj Arabiji i Alžiru.

Političar Otman Ben Sasi kaže da je Islamska država već u Derni, da je to dokumentovano i da u to više nema sumnje.

Ben Sasi, koji je bio dio političkog krila u borbi protiv Muamera Gadafija, kaže da Islamska država za pridobijanje pristalica koristi nedostatak svakog državnog autoriteta i porozne granice u Libiji gdje se dva parlamenta i dvije vlade bore za vlast, prenosi Beta.

Posljednjih sedmica saopštenja i fotografije cirkulišu na džihadističkim forumima koji govore o tome da se "džihadisti u Libiji" pridružuju Islamskoj državi.

Međutim ta dokumenta nije potpisala ni jedna poznata libijska grupacija.

SAD su nedavno izrazile zabrinutost zbog informacija da nasilne ekstremističke frakcije u Libiji izražavaju privrženost Islamskoj državi i pokušavaju da joj se pripoje, prema portparolu State Deaprtmenta Džefriju Ratkeu.

Od pada režima Muamera Gadafija 2011. Derna i veliki dio Bengazija, drugog po veličini libijskog grada, već su bili u rukama radikalnih grupa, posebno grupe Ansar Ašarija, koju je UN svrstao u terorističke organizacije.

Ogranak grupe Ansar Ašarija je u aprilu objavio da će u Derni uvesti islamističke zakone, a desetine njihovih članova sa prekrivenim licima u uniformama redovno paradiraju u vozilima naoružanim raketnim bacačima i mitraljezima, s džihadističkom crno-bijelom zastavom.

Oni su u augustu objavili video o javnom pogubljenju jednog Egipćanina optuženog za ubistvo, prvi put da se tako nešto radi u Libiji.

Ta ekstremistička grupa do sada nije objavila zvaničnu podršku šefu Islamske države, navode analitičari i ukazuju da ima podjela u njenim redovima.

"Nekolicinu ekstremista u Derni privlači Islamska država ali većina džihadističkih vođa u Libiji bivši su članovi Al Kaide, i postoji ideološki sukob između pristalica Islamske države i Al Kaide', rekao je jedan neimenovani stručnjak za Libiju.

UN su ovog mjeseca grupu Ansar Ašarija u Bengaziju i u Derni uvrstile na spisak terorističkih organizacija zbog njihovih veza sa Al Kaidom islamskog Magreba (Akmi).

"Ta odluka zasnovana je na vrlo pouzdanim obavještajnim podacima. Zato što u stvari Ansar Ašarija ima više veza sa Al Kaidom nego sa bilo kojom drugom grupom", rekao je taj stručnjak.

Klaudija Gacini, analitičar Međunarodne krizne grupe za Libiju, kaže da su neke frakcije u Derni izrazile vjernost Islamskoj državi ali da se ne zna koja je njihova težina i koliko ih ima.

"Postoji pogrešna tendencija da se formiranje islamskih sudova i ubistva vojnika automatski povezuje sa Islamskom državom", rekla je ona.

Ona kaže da je Derna već smatrana kao "islamski emirat" van svake kontrole slabih libijskih vlasti, prije nego što je i proglašena Islamska država. Tu su redovno dolazili strani borci od 2011. da budu obučavani i kasnije su odlazili u Irak ili u Siriju.

"Postoje grupice u Derni koje su možda izjavile privrženost Islamskoj države kao entitetu koji može da ujedini muslimansku zajednicu, u skladu sa idejom o islamskoj vladi i kalifatu", rekao je jedan sigurnosni stručnjak i bivši zvaničnik Libije.

"Međutim, ideološke razlike sa drugim džihadističkim grupama i ratom koji vodi međunarodna koalicija čine da do sada te grupice biraju da budu diskretne ili jednostavno da njihovi pripadnici odu da se bore u Iraku i u Sirji", rekao je taj stručnjak.

Svakodnevni život u Derni je normalan, rekao je jedan stanovnik tog grada. "Izađeš, odeš u kupovinu, posjećujes rođake, niko te ne dira. Ali ako si iz policije, vojske ili sudstva, mrtav si", rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.