GLOBUS

Napadi džihadista u Ramadiju i blizini Kirkuka

Žele uspostavili svoju vlast nad pokrajinom

Autor:Fena

26.11.2014

Džihadisti grupe Islamska država (IS) danas su pokrenuli napade na središte grada Ramadi i blizinu grada Kirkuk, koje brane vladine i kurdske snage, prema zvaničnicima.

Ramadi je glavni grad zapadne pokrajine El-Anbar, na granici sa Sirijom, Saudijskom Arabijom i Jordanom, koji džihadisti žele osvojiti u potpunosti da bi uspostavili svoju vlast nad pokrajinom.

Gotovo cijeli El-Anbar je u rukama džihadista, a IS, koji kontrolira neke četvrti u Ramadiju, pokrenuo je u petak novu ofanzivu da bi zauzeo grad u potpunosti, posebno središnji dio grada. Borbe u Ramadiju se odvijaju u blizini sjedišta pokrajinske vlade. 

- Mi branimo i štitimo vladin kompleks- rekao je pukovnik policije Hamid Šanduh i dodao da su džihadisti samo nekoliko stotina metara od sjedišta.

Borbe su počele nakon povlačenja vojske i policije iz El-Hoza, sektora koji ide od juga Ramadija do centra grada, precizirao je on i dodao da se stotine pripadnika plemena saveznika vlade bore na strani redovnih snaga.

Prema oficiru Salahu el-Alvaniju, borbe u centru grada se vode već devet sati. 

- Ako izgubimo El-Anbar, gubimo Irak - rekao je na televiziji guverner pokrajine Ahmed el-Dulaimi iz Njemačke, gdje se liječi nakon što je zadobio povrede u eksploziji granate u septembru.

Nešto sjevernije, kurdski borci se sukobljavaju sa džihadistima koji su započeli veliki napad u naftnoj pokrajini Kirkuk (240 kilometara sjeverno od Bagdada), prema komandantu pešmerga Vesta Rasulu. Džihadisti "gađaju Kirkuk i žele zauzeti naftna postrojenja".

Napad je započeo u jutarnjim satima džihadističkim napadom na tri sela zapadno od grada Kirkuka i borbe su trajale nekoliko sati, precizirali su Rasul i još dva oficira.

IS je uspio da se privremeno domogne jednog od sela, ali pešmerge, pomognute koalicijskim napadima koje predvode Sjedinjene Američke Države, su uspjele da ga preuzmu, precizirali su oni.

Jedan policajac i pet pešmerga, od kojih jedan pukovnik i sin kurdskog političara, poginuli su u borbama, u kojima je ranjeno 28 ljudi, rekli su oficiri i jedan ljekar. IS je 9. juna započeo munjevitu ofanzivu na sjeveru Iraka i zauzeo velike teritorije u pet pokrajina, naspram vojske u rasulu.
 
Vojska otada pokušava da vrati teren uz pomoć kurdskih boraca, šiitskih milicija i sunitskih plemena. Od augusta, ona, također, računa na zračnu podršku međunarodne koalicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.