GLOBUS

Preminula slavna britanska književnica P. D. James

U dobi od 94 godine

(N. K.)

27.11.2014

Britanska književnica krimića P. D. James preminula je u četvrtak u Oxfordu u dobi od 94 godine, prenose britanski mediji.

Autorica poznata po detektivskim romanima u kojima je glavni lik policijski inspektor i pjesnik Adam Dalgliesh, preminula je u svom domu u Holland Parku u Zapadnom Londonu, saopštila je njena porodica.
 
- S velikom tugom javljamo da je književnica P. D. James, voljena majka, baka i prabaka, mirno umrla u svom domu 27. novembra ujutro, u dobi od 94 godine, stoji u saopštenju.
 
Rođena u Oxfordu 3. avgusta 1920., James se pisanjem krimića počela baviti u svojim kasnim tridesetima. Njene su knjige prodane u milionima primjeraka diljem svijeta. Mnoge su doživjele i niz televizijskih i filmskih adaptacija, najpoznatija od kojih je film "Djeca čovječanstva" (2006.), adaptacija njezine knjige "The Children of Men" (1992.) u režiji Meksikanca Alfonsa Cuarona, s Cliveom Owenom, Julianne Moore i Michaelom Caineom u glavnim ulogama, piše Hina.
 
Kod nas su joj prevedeni romani "Svjetionik", "Soba ubistava" "Privatna pacijentica", "Crna kula", "Prekrijte joj lice", "Sklonost prema smrti", "Smrt na bogosloviji" i "Varke i čežnje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.