GLOBUS

Sukob divova: U toku je geopolitički rat za Balkan

Tajni dosje otkriva

(N. K.)

1.12.2014

Vladimir Putin i Rusija ponovo se pokušavaju vratiti na zapadni Balkan, a u tome ih pokušava spriječiti Angela Merkel, glavni je zaključak vodećih svjetskih medija kao što su Financial Times, Reuters, The Guardian ili Der Spiegel koji su posljednjih dana pokazali neuobičajeno izražen interes za područje zapadnog Balkana. Pritom se ne radi isključivo o reperkusijama zbog oslobađanja Vojislava Šešelja, nego o kudikamo širem geostrateškom takmičenju između EU i SAD-a, odnosno Rusije.

U glavnoj ulozi je Srbija zbog bliskosti s Rusijom. Na Zapadu je sve više onih koji veze Moskve i Beograda ocjenjuju kao potencijalnu opasnost za zapadni Balkan.

Tako se u analizi Financial Timesa nedavni dolazak njemačkog predsjednika Joachima Gaucka u Sloveniju dovodi u vezu sa strategijom Berlina u zaustavljanju sve izraženijeg ruskog uticaja u regiji.

- Gauckov posjet simbolizira njemački interes za jugoistočnu Europu. Treba biti još takvih posjeta, a moramo slati i stručnjake, makar nas to koštalo. Rusija stiže u regiju i mi moramo odgovoriti, glasi pojašnjenje nove njemačke politike kako je vidi Roderich Kiesewetter, član Odbora za vanjsku politiku u Bundestagu.

Njemačke političare zabrinuo je Putinov dolazak u Beograd, a još više ruska taktika širenja ekonomskog uticaja među postkomunističkim državama. Bugarsku s Rusijom vežu historijski i ekonomski razlozi, a Slovačka i Mađarska ovise o energentima koje im isporučuje Putinov režim.

Ruski uticaj neće se ogrančiti na Ukrajinu već u Moskvi računaju i sa Srbijom, u kojoj su zahvalni jer ni Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo. U prošlosti je zbog pravoslavnih veza Rusija doživljavala Srbiju kao mlađeg brata, a posljednjih godina Rusi su pokupovali neka od najvažnijih srpskih preduzeća.

U Berlinu kažu: "Rusija razvija strategiju za balkanske države. Iako nema vojnih ambicija, u toku je medijsko-finansijsko-koruptivna operacija, zaključak je Financial Timesa.

I uticajna agencija Reuters podsjetila je ovih dana kako je Angela Merkel nedavno upozorila na ruski uticaj u Srbiji i druge države na zapadnom Balkanu, piše Jutarnji.hr.

- Rusija pokušava, 25 godina poslije pada Berlinskog zida koji je signalizirao i slabljenje njenog uticaja u istočnoj Europi, vratiti nešto od izgubljenog uticaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.