GLOBUS

Širom SAD-a održana protestna šetnja u čast Michaela Browna

Demonstranti nosili natpise "životi crnaca su važni"

(A.U.)

2.12.2014

Demonstranti širom SAD-a izašli su sa svojih poslova i škola kako bi odali počast tinejdžeru Michaelu Brownu, kojeg je početkom augusta ubio policajac.

Počast Brownu su odali podižući ruke u vis ili tapšući se po prsima, u čemu im se pridružila i NFL ekipa St. Louis Rams prije utakmice sa Oakland Ridersima. Dodatne kontraverze uzrokovao je stav Asocijacije policajaca St. Louisa, iz koje je saopćeno da bi pet igrača koji su podržali događaj trebali biti disciplinovani.

Iz NFL-a ubrzo je saopćeno da vođstvo lige razumije potrebu i zabrinutost ljudi povodom ubistva Browna, te da ne namjeravaju kazniti igrače Ramsa.

Također, protestu se pridružila i organizacija "Black Caucus", koja predstavlja afroameričke članove Kongresa.

Većina protestnih šetnji održana je u 12:01, tačno u vrijeme kada je Brown ubijen 9. avgusta, a ideja o ovom događaju proširena je putem društvenih mreža pod hashtagom #HandsUpWalkOut, piše abcnews.go.com.

Na univerzitetima od New Yorka do Los Angelesa, studenti su marširali tražeći pravdu za Browna i držeći natpise „Životi crnaca su važni“.

Podsjetimo, masovni protesti u Fergusonu i širom SAD-a počeli su sedmicu nakon što je porota oslobodila policajca Darrena Wilsona za ubistvo nenaoružanog tinejdžera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.