GLOBUS

Pentagon strahuje za sigurnost vojnika u SAD-u

Mogli bi postati meta napada tokom novogodišnjih praznika

Srna

2.12.2014

Pentagon strahuje  da bi američki vojnici mogli postati meta  islamskih terorista u SAD-u, nakon što se vrate iz svojih misija.

Američki oficiri upozoravaju  vojnike da bi mogli postati meta napada "Islamske države" na američkom tlu, prenose mediji u SAD-u.

U izvještaj koje su Savezna policija (FBI) i Ministarstvo sigurnosti zajednički sastavili, pozivaju vojnike da sa društvenih mreža uklone sve što bi moglo privući pažnju nasilnih ekstremista.

Vlada SAD-a tvrdi da ima informacije prema kojima  borci "Islamske države", koji su osvojili dijelove Iraka i Sirije i proglasili fundamentalistički kalifat, planiraju napade unutar američkih granica.

FBI je nedavno obaviješten da fundamentalisti "traže ljude koji bi bili spremni i sposobni napasti sadašnje i bivše pripadnike američke vojske".

Ministarstvo odbrane savjetuje svoje ljude da provjere  društvene mreže, pošto su dvojica kanadskih vojnika ubijena u Kanadi u oktobru u odvojenim napadima. Kanadska policija vjeruje da su napade izvele osobe koje su prešle na islam.

Izvor iz američke vlade zabrinut je što će brojni vojnici putovati u uniformi tokom skorašnjih božićnih i novogodišnjih praznika i strahuje da bi oni, možda, mogli biti ugroženi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.