Obama: Putinova politika izoluje Rusiju

Predsjednik SAD-a

Redakcija
04.12.2014 07:36

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je kako njegov ruski kolega Vladimir Putin u politici upotrebljava nacionalistički, na prošlost orijentiran pristup, koji strašno plaši ruske susjede, ističući da ne treba očekivati promjenu njegovog načina razmišljanja dok negativne posljedice sankcija ne pređu iz oblasti ekonomije do politike, prenosi Tanjug.

Obama je, govoreći vodećim američkim biznismenima, rekao da se Rusija "potpuno međunarodno izolirala", prenosi agencija AP.

Međutim, američki lider je kazao kako je problem što su te iste Putinove akcije politički popularne u Rusiji, navodi američka novinska agencija.

Obama je izjavio kako ne misli da će Putin promijeniti kurs dok štete po rusku privredu zbog zapadnih sankcija ne stignu do politike.

"Ako me pitate da li sam optimističan povodom toga da li će se Putinov pristup (prema situaciji u Ukrajini) promijeniti, mislim da se to neće dogoditi dok političari u Rusiji ne shvate šta se dešava u ekonomiji. Zato nastavljamo s jačanjem našeg pritiska", prenijela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti izvještaje američkih elektronskih medija.

Obama je na okruglom stolu rekao da su sankcije "snažan udarac za privredu Rusije".

"Možda situacija (pozitivno) utječe na politički položaj Putina unutar države, ali to izolira Rusiju na međunarodnoj sceni", rekao je, prema ruskoj agenciji, predsjednik SAD-a.

Obama se složio kako "sankcije negativno utječu na evropsku politiku", ali je ukazao da će SAD nastaviti blisko sarađivati s Evropskom unijom.

Obama je, prema navodima AP-a, rekao kako je imao veoma produktivne odnose s aktuelnim ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom dok je bio predsjednik, iako je Putin iz pozadine i dalje vladao.

 

NA VRH