GLOBUS

Zbog ove fotografije osuđen je na smrt vješanjem!

Nevjerovatan slučaj iz Irana

(A. Vr.)

4.12.2014

Porodica Arabi u šoku je nakon što je iranski vrhovni sud potvrdio presudu glavi porodice.

Vrhovni sud Irana potvrdio je odluku kaznenog suda u Teheranu koji je 30-godišnjeg Soheila Arabija osudio na smrtnu kaznu vješanjem zbog fotografije koju je postavio na Facebooku. Radi se uhvaćenom trenutku nježnosti između oca i kćeri koji je sud proglasio "vrijeđanjem proroka"  za što je predviđena smrtna kazna. 

-Uzašavajuće je da neko bude osuđen na vješala samo zato što je na internet postavio nešto što neko drugi smatra uvredljivim. Iran mora što prije poraditi na kaznenim mjerama te izbaciti odredbe koje izražavanje slobodne volje smatraju zločinom, posebno kad se radi o smrtnoj kazni - rekao je Eric Goldstein, zamjenik direktora organizacije Human Rights Watch za Bliski istok i Sjevernu Afriku. 

Soheila i njegovu suprugu Nastaran uhapsili su u novembru prošle godine. Nastaran su ubrzo pustili, ali Soheil je zadržan u samici dva mjeseca prilikom čega je bio ispitivan bez prisutnosti advokata. 

Od prošle godine iranske sigurnosne službe puno strožije kontroliraju internet te oštro kažnjavaju korisnike društvenih mreža koji objavljuju stvari koje oni smatraju nepodobnima, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.