GLOBUS

Druga noć protesta u američkim gradovima

Demonstranti traže pravdu za Erica Garnera

Srna

5.12.2014

U New Yorku i drugim američkim gradovima drugu noć zaredom održavaju se protesti nakon odluke Velike porote da se bijeli policajac Daniel Pantaleo neće suočiti sa optužbama zbog smrti nenaoružanog crnca Erica Garnera, koji je Pantaleo ubio tokom privođenja, a incident je snimljen kamerom.

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice New Yorka i drugih gradova, ometajući saobraćaj i održavajući mirne proteste. Protesti su počeli u srijedu, 3. decembra, nakon saopćavanja odluke Velike porote.

Aktivisti pokreta za građanska prava izrazili su nadu da će istraga na saveznom nivou donijeti drugačije rezultate.

Policija sa opremom za suzbijanje nereda poručila je demonstrantima da se suočavaju sa hapšenjem ukoliko budu zastajali i prekidali saobraćaj. Tokom protesta sredinom sedmice uhapšeno je 80 osoba, iako su demonstracije bile, uglavnom, mirne.

Protesti manjeg obima održani su i u drugim gradovima, uključujući Chicago, Washingotn, Denver, Boston i Minneapolis.

Ovo je druga odluka Velike porote koja je za manje od sedam dana izazvala negodovanja jer protiv bijelog policajca nije podignuta optužnica za ubistvo nenaoružanog crnca.

Odluka porote o oružanom incidentu u kojem je u Fergusonu, u saveznoj državi Misuri, bijeli policajac Darren Wilson ubio tamnoputog Michaela Brauna, izazvala je nasilne proteste u tom predgrađu St. Louisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.