GLOBUS

Novo ubistvo Afroamerikanca u SAD-u

Treći slučaj ubistva nenaoružanog Afroamerikanca od policije

Fena

5.12.2014

Jedan bijeli policajac ubio je iz vatrenog oružja nenaoružanog crnca u američkoj saveznoj državi Arizoni, saopćile su danas američke vlasti.

Ovo je treći slučaj ubistva nenaoružanog Afroamerikanca od policije u posljednjih nekoliko meseci.

Prethodna dva incidenta izazvala su proteste širom SAD-a. Policajac je vidio kako osumnjičeni Rumain Brisbon (34) poseže u džep i pomislio da će izvaditi pištolj, pa ga je nakon kraćeg hrvanja upucao sa dva metka u grudni koš, prenijela je agencija AFP.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je Brisbon u džepu imao samo tablete.

U saopćenju policije iz Phoenixa navodi se: "Brisbon je stavio lijevu ruku u džep, a policajac ga je zgrabio za ruku i više puta ponovio da ju ne vadi iz džepa. Policajac je vjerovao da je u džepu napipao pištolj. Pošto je osumnjičeni pokušao da istrgne svoju ruku iz ruke policajca, on je ispalio dva metka u grudni koš osumnjičenog Brisbona."

Vezana vijest: Druga noć protesta u američkim gradovima

Hitna pomoć pokušala da pomogne Brisbonu, ali je on preminuo na licu mjesta, dok policajac nije povrijeđen.

Advokat iz Phoenixa, koji predstavlja Brisbonovu porodicu Marci Kratter je izjavila: "Bilo je više svjedoka koji će pobiti policajčevu verziju događaja. Ovo je besmislena tragedija. Brizbon je bio nenaoružan i nije predstavljao prijetnju ni po koga. Ovaj slučaj namjeravamo da dovedemo do kraja".

U posljednjih nedjelju dana su porote u Missouri i Staten Islandu donijele odluku da se ne podiže optužnica u dva slučaja u kojima su bijeli policajci izazvali smrt dvojice Afroamerikanaca, prenosi B92. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.