GLOBUS

Sjeverna Koreja hakovala Sony zbog komedije u kojoj se ismijava Kim Jong Un?

Hakeri koji rade za vladu u SK imaju povlašten status

A.U.

5.12.2014

U Sjevernoj Koreji, zemlji gdje većina ljudi gladuje, jedna grupa ima povlašten tretman – hakeri koji rade za vladu.

Nedavno je hakerski napad primorao Sony Pictures Entertainment da ugasi svoje sjedište na jedan dan, a prema najnovijim informacijama, odgovorni su sjevernokorejski hakeri.

Kolektiv se naziva „Jedinica 121“ i izabrani su kao najnadareniji učenici matematike i drugih nauka, te od djetinjstva učeni kako ratovati u virtuelnom svijetu.

Prema novim izvještajima, grupa je hakovala Sony po naredbi vlasti koje su bile ljute zbog skorog objavljivanja filma „The Interview“. U toj komediji, dva idiota bivaju poslana da ubiju lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Nema mnogo informacija o ovoj grupi, a ono što je poznato dolazi od sjevernokorejskog prebjega i profesora informatike Kima Heung-kwanga koji je kazao da se grupa sastoji od oko 3.000 hakera koji žive u Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini, piše vocativ.com.

Heung-kwang je pobjegao 2003. godine, a u jednom intervjuu iz 2011. godine opisao je „Jedinicu 121“.

„Najpametnija djeca širom zemlje uzimaju se kako bi u budućnosti postali dio ove grupe. Daje im se najbolje obrazovanje, a njihovi roditelji dobiju priliku da žive u Pyongyangu“, rekao je Heung-kwang.

Analitičar-obavještajac Steve Sin u jednom izvještaju o ovoj grupi govori da se većina hakera šalje u „vladin hotel Chilbosan u Shenyangu u Kini“.

„Oni dobivaju stipendije za rad, a ako uštete barem malo od njih, kada se vrate u Sjevernu Koreju, od toga mogu živjeti odlično“, napisao je Sin.

Sjevernokorejski zvaničnici u SAD-u već su odbacili tvrdnje da je njihova zemlja odogvorna za napad, ali mnogi stručnjaci kažu da su ovi napadi jako slični onima koje je u prošlosti pretrpjela Južna Koreja.

Ovaj napad bi bio najsofisticiraniji koji je „Jedinica 121“ ikada izvela, a ukradeni dokumenti sadrže informacije o podacima o zaposlenicima i radu kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.