GLOBUS

Njemačka: Beriša osuđen na 3,9 godina zatvora zbog učešća u IS

Kosovskom Albancu presuda izrečena pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu

Fena

5.12.2014

Kosovski Albanac Kresnik Beriša osuđen je danas pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog učešća u terorističkoj miliciji Islamska država (IS).

Državno tužilaštvo je zahtijevalo kaznu od četiri godine i tri mjeseca, a njegova odbrana pledirala je za tri godine i tri mjeseca. Ovo je prva presuda u Njemačkoj za učešće u IS, naglašavaju njemački mediji i podsjećaju da je suđenje počelo u septembru kada je dvadesetogodišnji Beriša odbio prijedlog sudija o izgledu za blažu kaznu, ukoliko prizna i da izjavu, jer je odlučio da se brani šutnjom.

-Ja, jednostavno, ne želim ništa da kažem - saopćio je Beriša. Za tog mladića, blijedog i debelog, kako ga mediji opisuju, kaže se da stoji pod optužbom Državnog tužilaštva da je između jula i decembra lani učestvovao u oružanim borbama IS. O njemu štampa piše da najprije ništa nije ukazivalo na to da bi sin kosovskih useljenika mogao biti religiozno radikalan i da je riječ o mladiću sa završenom školom, koji je, kao tinejdžer, igrao fudbal u jednom jevrejskom fudbalskom savezu. Beriša je bio dobar odbrambeni igrač u fudbalu i tek na zanatu je, kaže se, upao u jednu grupu islamista, koji su nosili kaftane i molitvene kape, nisu razgovarali s nastavnicama i napuštali su razred, kada se povela riječ o seksu.

Oni su posjećivali Abubakr-džamiju u dijelu Frankfurta koji se zove Hauzen i na kraju su u julu 2013. godine sedmorica od njih autobusom otišli u Istanbul, a zatim odatle za Siriju, piše njemačka štampa. U jednom telefonskom razgovoru sa svojom sestrom, optuženi Beriša je, kako se kaže, rekao da ne namjerava više da živi u Njemačkoj i da su u Siriji visoke šanse da se formira jedna islamska država.

On je, kako mediji prenose, također, govorio da je džihad indivudualna obaveza svakog muslimana. Njegova sestra mu je na to govorila da će se s 25 godina života kajati i da je sada ''mlad, glup i naivan''. Berišu su, prema optužnici, IS - snage u sirijskom gradu Alepu obučavale za rukovanje ''kalašnjikovim'' i pošto je položio zakletvu, učestvovao je u borbama i brinuo o povrijeđenim. Za to je on, prema saznanjima, dobijao 50 eura mjesečno, hranu, odjeću i naoružanje. U komunikaciji sa svojom sestrom govorio je da želi da umre kao mučenik u svetom ratu, ali mu je u jednom momentu, izgleda, svega bilo ''preko glave'' pa je u decembru lani došao u Tursku, a odatle sa svojom sestrom Aferditom i rođakom Labinotom Berišom, nazad u Njemačku, piše štampa. Dan poslije toga, uhapšen je u Frankfurtu, prenosi Tanjug. -Bolje u Njemačkoj u zatvoru, nego u Siriji u ratu - prenose mediji izjavu jednog rođaka mladog kosovskog Albanca.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.