GLOBUS

Zatvorske kazne za napade u Volgogradu

Sva četvorica optuženih su iz ruskog regiona Dagestana

Srna

5.12.2014

Sud u ruskom gradu Volgogradu proglasio je danas krivim četiri osobe za njihove uloge u dvostrukom samoubilačkom napadu prije godinu dana u Volgogradu, kada su poginule 34 osobe, i izrekao im zatvorske kazne u trajanju do 19 godina.

Sva četvorica optuženih su iz ruskog regiona Dagestana.

Portparol ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je da su optuženi Alautdin Dadajev i Ibragim Magomedov proglašeni krivim za saučesništvo u terorizmu, jer su pružili sklonište za dvojicu bombaša samoubica tokom njihovih priprema eksploziva, koji je potom upotrijebljen u napadu na željezničkoj stanici i u trolejbusu.

Obojica su osuđena na po 19 godina zatvora.

Prema Markinovim riječima, braća Magomed i Tagir Batirov proglašeni su krivim zbog prevoza bombaša samoubica do Volgograda u kamionu unutar tovara sijena. Braća su osuđena na po pet godina i deset mjeseci zatvora.

Sedam dana nakon samoubilačkih napada izvršenih 29. i 30. decembra, sigurnosne snage opkolile su osumnjičene militante, koji su se sklonili u Magomedovljevoj kući u gradu Izberbašu, u Dagestanu.

Četiri militanta odbila su da se predaju i poginuli su u sukobima, ali se Magomedov predao i odao Dadajeva, koji je uhapšen dvije sedmice kasnije.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.