GLOBUS

Pariz će isplatiti 60 miliona dolara odštete žrtvama Holokausta

Prema odredbama sporazuma zaključenog s Washingtonom

Fena

5.12.2014

Pariz će isplatiti 60 miliona dolara Amerikancima koji su vozovima francuske željezničke kompanije SNCF transportirani u logore smrti u Drugom svjetskom ratu, prema odredbama sporazuma zaključenog s Washingtonom, saopćili su petak pregovarači.

Ovaj sporazum, koji će biti potpisan u ponedjeljak, odnosi se na osnivanje fondacije za obeštećenje koji Francuska dotira sa 60 miliona dolara koji će biti isplaćeni američkim vlastima za "nekoliko hiljada" nefrancuskih deportiraca ili za njihove porodice, precizirala je francuska ambasadorica za ljudska prava Patrizianna Sparacino-Thiellay na novinskoj video-konferenciji.

Svaki preživjeli deportirac koji danas ima američko državljanstvo, trebalo bi da dobije oko 100.000 dolara, kazala je diplomatkinja.

Zauzvrat, SAD se obavezao da će štititi imunitet koji uživaju strana preduzeća na njegovom tlu, koji ih štiti od sudskog gonjenja i od svih drugih oblika akcije. 

Jedan senator je zatražio u 2013. godini od kongresa da promijeni ovaj zakon kako bi se moglo suditi SNCF-u pred američkim sudovima.

Na zahtjev režima u Vichyju, SNCF je deportirao 76.000 Židova u vagonima za robu u cijeloj zemlji prema logorima za istrebljenje između 1942. i 1944. godine. Oko 3.000 deportiraca je preživjelo, tvrdi ova kompanija.

Zbog ovog osjetljivog slučaja, SNCF je trebalo da ostane bez ugovora sa SAD-om. 

Dvije vlade su željele da brzo zaključe razgovore zvanično započete u februaru.

- SNCF nije nikada smatran odgovornim za deportaciju. On je bio instrument za deportaciju, a na francuskim vlastima je da odgovaraju za posljedice - podsjetila je francuska diplomatkinja. Prema tome, državno preduzeće SNCF "nije strana u razgovorima ni u provođenju sporazuma".

Sporazum će u ponedjeljak zvanično potpisati Patrizianna Spaarcino-Thiellay i specijalni savjetnik američkog državnog tajnika Johna Kerryja za ovo pitanje Stuart Eizenstat.

Stupit će na snagu kada ga francuski parlament ovjeri u formi amandmana na zakon iz 1948. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.