GLOBUS

Obilježena 20. godišnjica Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu

Predstavljen novi website

Autor:Fena

5.12.2014

Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) danas je u Haagu obilježio 20. godišnjicu rada i predstavio novi website posvećen svom naslijeđu.

Skup je održan u auli Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), suda s kojim je u sestrinskom odnosu, u kome su također smještene prostorije Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), saopćeno je iz MKSR-a.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osnovalo je MKSR 8. novembra 1994. godine, nakon genocida počinjenog u Ruandi, i sada se očekuje da ova institucija okonča svoj mandat tokom 2015. godine. 

Od 1. jula 2012. godine, u skladu s Rezolucijom 1966 Vijeća sigurnosti UN, Mehanizam je preuzeo rezidualne funkcije MKSR, među kojima su provođenje kazni MKSR i eventualna suđenja optuženima koji su u bjekstvu. Mehanizam je odgovoran za vođenje i očuvanje obimne arhive MKSR, kao i za očuvanje njegovog naslijeđa nakon što MKSR zatvori vrata. 

Proslavi dvadesete godišnjice su prisustvovali predsjednik MKSR, sudija Vagn Joensen, tužilac MKSR i MMKS, Hassan B. Jallow, potpredsjednik MKSJ sudija Carmel Agius i zamjenica sekretara MKSJ-a Kate Mackintosh, koji su se obratili grupi više od sto uzvanica, među kojima je bilo zvaničnika i predstavnika vlada i međunarodnih organizacija sa sjedištem u Haagu, navodi se u saopćenju.  

Govoreći o radu i dostignućima MKSR tokom proteklih dvadeset godina, sudija Vagn Joensen, napomenuo je “da je važno, iako se MKSR približava kraju svog rada, da se nikada ne zaboravi da će se potraga za pravdom nastaviti i nakon zatvaranja MKSR-a kroz Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji će nastaviti ogromne napore koje su UN pokrenule prije dvadeset godina".

Osvrčući se na naslijeđe MKSR, sudija Carmel Agius izjavio je da je MKSR imao važnu ulogu u utiranju puta za druge međunarodne sudove i jačanju globalnog sistema međunarodnog krivičnog pravosuđa. Osim toga, predstavljen je novi website MKSR i prikazan kratak snimak s dramatičnim događajima koji su doveli do osnivanja MKSR. 

Ovaj skup u Haagu dio je niza manifestacija održanih u Aruši, Tanzanija, Kigaliju, u Ruandi, i Njujorku tokom novembra i decembra ove godine kojima je obilježena dvadeseta godišnjica rada MKSR.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.