GLOBUS

Njemački vojnici obučavat će iračke borce za borbu protiv IS

Misija bi trebalo da bude odobrena sljedeće sedmice

Autor:Fena

11.12.2014

Berlin je danas saopćio da će poslati stotinjak njemačkih vojnika na sjever Iraka da učestvuju u međunarodnoj misiji obuke iračkih snaga protiv grupe Islamska država (IS).

Politički sporazum je zaključen u njemačkoj vladi za slanje "oko stotinjak vojnika" Bunderswehra u okviru "operacije koordinirane s drugim zemljama kao što su Italija, Nizozemska i nekoliko skandinavskih zemalja", saopćili su glasnogovornici njemačkih ministarstava odbrane i vanjskih poslova na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Misija bi trebalo da bude formalno odobrena sljedeće sedmice u vijeću ministara i bit će predmet glasanja u Bundestagu prije Božića. Nikakva druga pojedinost trenutno nije data.

Američki general James Terry je rekao da su zemlje članice antidžihadističke koalicije spremne rasporediti oko 1.500 ljudi u Irak da bi se intenzivirala borba protiv grupe IS.

On nije precizirao koje su članice koalicije, koja ima šezdesetak zemalja među kojima je Njemačka, ni o kakvoj vrsti osoblja se radi, ali je naglasio da one treba da obuče i pomognu iračkim snagama.

Njemačka, koja ne učestvuje u zračnim napadima u Iraku, već je učestvovala u isporuci oružja kurdskim borcima na sjeveru zemlje. Ona ih je također obučavala o korištenju oružja na njemačkom tlu kao i u Iraku, s dosada prisutnim samo malim brojem vojnika Bundeswehra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.