GLOBUS

U eksploziji dvije autobombe u Jemenu ubijeno 25 ljudi

Meta jednog napada bila kuća vođe šiitskih pobunjenika

Fena

16.12.2014

Dvije autobombe eksplodirale su južno od jemenske prijestonice, pogodivši školski autobus koji se kretao u blizini skupa šiitskih pobunjenika, ubivši najmanje 15 učenika osnovne škole - saopćila je pobunjenička grupa.

Šiitski pobunjenici, poznati kao Hutiji, optužili su al-Qaidu za napad u regiji Radaa pokrajine Baydah, nazivajući ga "najtežim zločinom protiv djetinjstva". Grupa tvrdi da je autobus prevozio učenice osnovne škole, prenosi AP. 

Nije poznato da li su preostalih deset žrtava pobunjenički borci ili civili. 

Pripadnici lokalnog plemena saopćili su da je jedna od autobombi ciljala dom vođe šiitskih pobunjenika, Abdullaha Idrisa, koji je također član Narodne kongresne stranke svrgnutog predsjednika Ali Abdullaha Saleha. Oni su saopćili da se jedna od autobombi zarila u kuću dok je druga udarila u kontrolni punkt u blizini kuće - ubivši pobunjenike koji su upravljali kontrolnim punktom i također pogodivši školski autobus u prolazu. 

Pripadnici plemena tražili su da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obrate novinarima. 

To je drugi put da je Idrisova kuća napadnuta od oktobra. Hutiji i al-Qaida bore se u Radaai otkako su pobunjenici zauzeli tu regiju u oktobru. 

Osnaženi šiitski pobunjenici ostvarili su značajne vojne pomake u posljednjim mjesecima, preuzimajući kontrolu nad prijestonicom Sanaaom i ostalim strateškim gradovima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.