GLOBUS

Rublja na katastrofalno niskom nivou uprkos intervenciji Centralne banke Rusije

Propast rublje prinudila Ruse da kupuju uvozne proizvode

Fena

16.12.2014

Ruska rublja danas se našla pod intenzivnim pritiskom nakon što je u jednom momentu pala za katastrofalnih 20 posto uprkos intervenciji Centralne banke Rusije prije zore kada je značajno povisila kamatnu stopu. Ruski zvaničnici očigledno su se uznemirili iako je državna televizija tražila od građana da ne dižu paniku.

- Situacija je kritična. Nismo sanjali ni u najgorim snovima da nam se ovo može desiti - navele su ruske novinske agencije riječi zamjenika predsjedajućeg Centralne banke, Sergeja Švecova, prenosi AP.  

Iznenadna odluka Centralne banke da povisi kamatnu stopu na 17 posto s 10,5 posto usred noći izgleda kao očajnički pokušaj da se stabilizira posrnula valuta. Vrijednost rublje je naglo opala u posljednjim sedmicama, gubeći na vrijednosti za 60 posto od januara, zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske umiješanosti u ukrajinsku krizu. 

Propast rublje prinudila je obične Ruse da grozničavo kupuju uvozne proizvode kao što su frižideri i automobili, otkako je inflacija učinila te proizvode iz dana u dan sve skupljim.

To će pojačati pritisak na predsjednika Vladimira Putina, uprkos njegovoj velikoj popularnosti u narodu. 

Jedan dolar je vrijedio 72 rublje u kasnim popodnevnim satima, što je neznatno poboljšanje za rusku valutu od prethodnog dana kada je jedan dolar iznosio 78,5 rublji. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.