GLOBUS

Učiteljicu su polili benzinom i zapalili, a djeca su gledala kako umire

Osveta pakistanskih talibana za Malalu Yousafzai?

D. K.

17.12.2014

Pakistanski talibani izveli su jučer najkrvaviji teroristički napad u historiji zemlje, usmrtivši u vojnoj školi koju polaze djeca vojnika 141 osobu, od kojih 132 učenika, kako bi se osvetili zbog nedavne vojne ofanzive na njihova uporišta.

Napad u Peshawaru, koji je završen nakon više od sedam sati borbe smrću šest napadača, držao je bez daha čitavu zemlju, sleđenu pričama preživjelih kako su talibani išli iz razreda u razred ubijajući djecu, od kojih su neka imala jedva 12 godina, piše Jutarnji list.

Pokolj je izazvao val međunarodne osude, od UN-a do velikih zapadnih sila i Indije, tradicionalnog suparnika Pakistana, preko mlade pakistanske aktivistice za obrazovanje Malale Yousafzai, nove dobitnice Nobelove nagrade za mir porijeklom iz tog područja.

Stručnjak za islamističke militante Ahmed Rashid kazao je za BBC da su talibani imali čitav niz razloga zbog kojih su napali školu, a kako kaže, jedna od najvažnijih poruka je slanje poruke pristašama Malale Yousafzai, koju su talibani upucali u glavu 2012. godine jer je zagovarala obrazovanje za žene i djecu.

Predsjednik SAD-a Barack Obama osudio je "jeziv i okrutan" napad i naglasio angažman SAD-a na strani pakistanske vlade "radi suočavanja s terorizmom i ekstremizmom" i promocije mira i stabilnosti u regiji.

Odgovornost za napad preuzeo je Talibanski pokret u Pakistanu, glavna islamistička pobunjenička grupa u zemlji i počinitelj napada na Malalu 2012., koji je pokazao sposobnost za krvave napade uprkos nedavnih vojnih ofanziva koje su ga oslabile.

Islamabad je potvrdio svoju odlučnost da eliminiše tu grupu u čijim je napadima smrtno stradalo 7.000 osoba u zemlji od 2007., naročito na sjeverozapadu zemlje i u Peshawaru.

Napad je počeo oko 10:30 sati po lokalnom vremenu kada je šest talibana prerušenih u vojnike zauzelo školu, smještenu u predgrađu.

U tom se trenutku oko 500 učenika, većinom između 10 i 20 godina, nalazilo u školi odabranoj jer je pohađaju "djeca nekoliko visoko rangiranih vojnih oficira", objasnio je talibanski glasnogovornik Muhamed Hurasani.

U međuvremenu, anonimni izvor ispričao je za NBC kroz kakvu je strahotu prošla jedna učiteljica. Naime, teroristi su je polili benzinom i zapalili, pa su prisilili njene učenike da posmatraju kako umire u strašnim bolovima.

Teroristi su navodno izdvojili učiteljicu jer je bila udata za visokog vojnog oficira.

- Zapalili su je u učionici pred učenicima. Doslovno su je polili benzinom i zapalili pa su prisilili djecu da je gledaju - rekao je anonimni izvor za NBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.