GLOBUS

Putin pozvao Kim Jong-Una u Moskvu

Bit će mu prvi posjet inostranstvu otkako je došao na vlast

Fena

17.12.2014

Rusija je pozvala sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una na obilježavanje godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u maju u Moskvi i ako prihvati poziv to bi bio njegov prvi posjet inostranstvu otkako je došao na vlast 2011. godine, piše u srijedu japanski dnevnik Asahi Shimbun.

Kim bi se vjerojatno sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom budući da Sjeverna Koreja podržava Rusiju vezano za ukrajinsku krizu, a Moskvi treba suradnja Pjongjanga u jačanju izvoza prirodnog plina Južnoj Koreji, pišu novine pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Međutim, zasad se ne zna hoće li Kim prihvatiti poziv.

Sjeverna Koreja, izvrgnuta međunarodnim kritikama zbog kršenja ljudskih prava i svog nuklearnog programa, želi tješnje veze s Rusijom, a Putin je prošlog mjeseca razgovarao s Kimovim ličnim izaslanikom i pozvao je na produbljivanje odnosa između dviju zemalja kako bi se poboljšala regionalna sigurnost.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Sjeverna Koreja spremna nastaviti međunarodne razgovore o svom nuklearnom programu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.