GLOBUS

Šok i nevjerica u Izraelu nakon odluke Suda EU o Hamasu

Skinut sa liste terorističkih organizacija

Fena

17.12.2014

Sud Evropske unije naredio je brisanje palestinskog pokreta Hamas s popisa terorističkih organizacija na koji je upisan na osnovu medijskih izvještaja, a ne nadležnih autoriteta i činjenica, javljaju agencije te prenose da je Hamas odluku pozdravio, a Izrael zatražio opoziv. 

Opći sud Evropske unije, a riječ je o drugom najvišem sudu u EU-u, odredio je da Hamasova imovina u Evropi ostane zamrznuta još tri mjeseca kako bi se mogao provesti postupak žalbe i revizije, javlja Reuters. 

Evropski sud nije ulazio u meritum treba li Hamas biti svrstan u terorističke grupe, već je proveo reviziju procesa u kojem je takva odluka bila donesena. Utvrdio je da odluka nije rezultat mišljenja autoriteta nadležnih za odlučivanje o tom pitanju, već je donesena na temelju medijskih i internetskih navoda. 

Hamas, koji sebe naziva legitimnim pokretom otpora i osporava Unijinu odluku iz 2001. da bude na popisu terorista i zamrznute imovine u Evropi, pozdravio je vijest iz Bruxellesa, prenosi agencija AFP. 

- To je pobjeda za palestinsko pitanje i prava našeg naroda - rekao je glasnogovornik pokreta iz Gaze Fauzi Barhum i zahvalio sudu na "toj pozitivnoj odluci nakon koje trebaju slijediti međunarodne mjere da se okonča ugnjetavanje palestinskog naroda". 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je EU da opozove odluku. "Očekujemo da oni odmah vrate Hamas na popis", rekao je Netanyahu u Jeruzelemu i dodao da je Hamas "ubilačka teroristička organizacija". 

Palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u pojasu Gaze, u svome utemeljiteljskom statutu poziva na uništenje države Izrael s kojim je više puta ratovao, a zadnji je bio ljetošnji 50-dnevni rat. 

- Evropski sud ističe da ovo poništenje, doneseno na temelju proceduralnih procjena, ni u čemu ne ulazi u procjenu je li Hamas teroristička skupina-.

Dodaje da zbog mogućnosti podnošenja žalbe na takvu oduku, zamrzavanje Hamasove imovine treba trajati sve do završetka sudskog procesa. 

Žalbe, koje se mogu temeljiti samo na zakonu, moguće je podnijeti u roku od dva mjeseca, a žalbeni postupak uobičajeno traje godinu i po dana. 

Evropski parlament treba tokom poslijepodneva "donijeti načelno priznanje palestinske države i podržati rješenje temeljeno na dvije države" (izraelskoj i palestinskoj), glasajući za neobvezujuću rezoluciju. Riječ je o razblaženoj rezoluciji donesenoj pod pritiskom kluba EPP-a (desnica) i protiv želje socijalista koji su podnijeli incijativu, radikalne ljevice i zelenih te zato evropski zastupnici neće pozvati države članice da priznaju palestinsku državu, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.