GLOBUS

Washington otvara ambasadu u Havani: Pomirenje starih neprijatelja?

Promjena američke politike prema Kubi

(M. M.)

17.12.2014

Neimenovani američki zvaničnik je uoči najavljene izjave Baracka Obame o promjeni politike prema Kubi  rekao da Washington planira da otvori ambasadu u Havani.

 - Ovo će biti najznačajnije promjene američke politike prema Kubi u posljednjih više od 50 godina, rekao je viši zvaničnik administracije, dodajući da je ovo početak normalizacija odnosa SAD i Kube.

Zvaničnici Kongresa saopštili su ranije da promjene uključuju ublažene putne restrikcije i proširenje trgovinskih odnosa.

Obama je juče razgovarao sa kubanskim predsjednikom Raulom Castrom o promjenama odnosa dvije zemlje.

U međuvremenu, američki humanitarni radnik Alan Gross vratio se u SAD nakon što su ga nakon pet godina oslobodile kubanske vlasti.

- Pregovori za oslobađanje Grossa trajali su oko godinu, uz značajan doprinos Vatikana", rekao je američki senator Richard Darbin, prenose agencije.

Gross je oslobođen u zamjenu za tri Kubanca koji se nalaze u američkim zatvorima.

Kuba će, takođe, da oslobodi američkog obavještajca nakon skoro 20 godina zatvora.

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je večeras da će SAD promijeniti svoj zastarjeli pristup prema Kubi i da su se dvije zemlje sporazumjele da obnove diplomatske odnose, kao i ekonomske i saobraćajne veze.
- Izolacija nije urodila plodom. Vrijeme je za novo poglavlje, rekao je Obama, najavljujući normalizaciju odnosa sa Kubom. 

Također je rekao da SAD imaju namjeru da prošire mogućnosti za zajednički rad Amerikanaca i Kubanaca.

Kubanski predsjednik raul Castro  pozdravio je obnovu odnosa sa SAD-om.

Castro je rekao da i dalje postoje značajne razlike između SAD i Kube u oblastima kao što su ljudska prava, spoljna politika i pitanja suverenosti.
Međutim, dodao je Raul Castro, dvije zemlje moraju naučiti da žive sa svojim razlikama na civilizovan način.
Prije obraćanja javnostima svojih zemalja Castro i Obama su razgovarali telefonom preko 45 minuta, što je prvi značajniji razgovor na predsjedničkom nivou ove dvihje zemlje još od 1961. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.