GLOBUS

U Istočnoj Siriji pronađena masovna grobnica s 230 tijela

Smatra se da ih je ubila Islamska država

Fena

17.12.2014

Tijela više od 230 ljudi za koje se vjeruje da ih je ubila Islamska država pronađena su u masovnoj grobnici u istočnoj Siriji, saopćili su aktivisti u srijedu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je kako smatra da su to pripadnici plemena koje se borilo protiv džihadističke grupe u pokrajini Deir al-Zour na ljeto. 

Masovna grobnica je otkrivena nakon što su čelnici Islamske države dopustili pripadnicima plemena Sheitat da se vrate kućama, dodaje Opservatorija. 

Prošlog su mjeseca UN saopćile da su primile izvještaj o masakru u toj regiji u augustu. Istražitelji su saopćili kako izgleda da su masakr počinili pripadnici Islamske države u borbi za kontrolom nad naftnim resursima u blizini grada Mohassana. 

Jedan preživjeli izjavio je da je ugledao "brojne glave kako vise po zidovima dok smo ja i moja porodica bježali", dok su lokalni mještani vidjeli nekoliko svježe iskopanih masovnih grobnica. 

Snimak postavljen na internetu prikazuje borce Islamske države kako provode masovnu egzekuciju vojno sposobnih pripadnika plemena Sheitat. 

Početkom novembra je čelnik Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi objavio saopćenje u kome daje pripadnicima plemena dozvolu da se vrate kućama pod uslovom da se ne okupljaju. Također im je poručeno da predaju svo oružje i daju informacije o "odmetnicima" grupe. 

Svi "izdajnici" bit će ubijeni, upozorava se u Baghdadijevoj izjavi. 

Opservatorija je u srijedu izvjestila da je obaviještena od pouzdanog izvora da su pripadnici Sheitata koji su se vratili
pronašli 230 tijela u masovnoj grobnici u blizini sela 
Kashkiya, na istoku pokrajine Deir al-Zour. 

Grupa sa sjedištem u Britaniji saopćila je da su "ogromna većina" žrtava civili i da su mnogi od njih hladnokrvno pogubljeni. 

Novim otkrićem je broj ubijenih pripadnika plemena Sheitat tokom ljeta porastao na više od 900, dodaje Opservatorija. Još na hiljade ih se vode kao nestali, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.