GLOBUS

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji će trajati dugo

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev tvrdi

Srna

18.12.2014

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog navodne uloge u krizi u Ukrajini, najvjerovatnije će trajati dugo, možda decenijama, rekao je danas ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev.

"Kada je u SAD usvojen Zakon onda ga je kasnije veoma teško promijeniti  i sve ukazuje na to da će sankcije ostati decenijama", izjavio je Uljukajev ruskom dnevniku "Vedomosti".

Ruska ekonomija kreće se ka recesiji usljed sankcija koje je uveo Zapad zbog Ukrajine i niskih cijena nafte što je osnov prihoda Moskve. Od početka godine, rublja je izgubila više od 45 odsto od svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Uljukajev smatra da nedostatak strukturne reforme ekonomije djelimično postavlja Rusiju pred "savršenu oluju".

"Da nema sankcija, ne bi bilo ni pada cijena nafte i da nismo uradili neke glupe stvari, ruska ekonomija bi pokazala godišnji rast između 2,5 i tri odsto", dodao je Uljukajev, koji nije pojasnio o kakvim se glupim stvarima radi.

On dodaje da bi sankcije mogle biti pojačane naredne godine, ukoliko bi se situacija na naftnim tržištima pogoršala.

"Situacija je takva da je teško predvidjeti buduće promjene. Kako se tada ponašati? Pripremati se za nešto gore od cijene od 60 dolara po barelu? Kako to učiniti ako bude 40, 20 i 10 dolara po barelu", upitao je ironično Uljukajev.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.