GLOBUS

FBI pokrenuo istragu o hakerskom napadu na Sony

Sjeverna Koreja je odbacila da je umiješana u hakerski napad

Fena

18.12.2014

 

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće saopćio je da Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju "Sony Pictures" za koji se sumnja da je izveden iz Sjeverne Koreje.


-FBI vodi istragu i nudi kompaniji podršku i pomoć - navedeno je u saopćenju Vijeća. 

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da su federalni agenti povezali hakerski napad na "Sony" sa Sjevernom Korejom i da bi moglo uskoro da uslijedi saopćenje u tom kontekstu.

Sve do jučer, administracija predsjednika Baracka Obame je tvrdila da nije jasno ko je odgovoran za upad u kompjuterski sistem poznate kompanije.

Sjeverna Koreja je odbacila da je umiješana u hakerski napad.

Kompanija "Sony" se našla na meti hakerskih napada zbog svog filma "Intervju" koji govori o izmišljenom planiranju atentata na lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Hakerska grupa koja je sebe nazvala "Čuvari mira" objavila je saopćenje u kojem obećava "gorku sudbinu" za one koji budu išli da gledaju film, a njujorška premijera je već otkazana.

U kratkom saopćenju napisanom na gramatički neispravnom engleskom jeziku, grupa podsjeća na terorističke napade u SAD 11. septembra 2001., a zatim upozorava građane da se drže podalje od bioskopa u kojima će se prikazivati ovaj film.

Sekretarijat za unutrašnju sigurnost SAD analizira poruku, ali uvjerava javnost da "nema pouzdanih obavještajnih informacija koje bi ukazale na aktivnu prijetnju bioskopskoj publici".

FBI je upozorio bioskope i druge kompanije koje su povezane sa "Sonyem" da bi i one mogle da budu meta hakerskih napada.

U dokumentu, u koji je Reuters imao uvid, navedeno je da bi "svako ko je povezan s produkcijom, distribucijom i promocijom" filma "mogao da bude meta cyber napada".

"Sony" je odlučio da nastavi s distribucijom kako je i planirano, ali se neće mješati u odluke bioskopa da otkažu prikazivanje filma. Do sada je najmanje jedan lanac bioskopa to i uradio.

Kasno sinoć, drugi veliki lanac Landmark Cinemas, otkazao je premijeru filma zakazanu za četvrtak u svom bioskopu u New Yorku.

Glavni glumci Seth Rogen i James Franco, koji u filmu tumače novinare regrutirane od CIA-e da ubiju sjevernokorejskog lidera, jučer su također otkazali pojavljivanje u javnosti.

Pjongjang je pohvalio hakerske napade kao "pravedan čin", ali ponavlja da nije umiješan u to, prenosi Blic.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.