GLOBUS

U Podgorici uhapšeni međunarodni krijumčari oružja

U saradnji s američkom državnom agencijom DEA

Fena

19.12.2014

Crnogorska policija u saradnji s američkom državnom agencijom DEA, uhapsila je dva rumunska i jednog talijanskog građanina, članove međunarodne kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem oružja i droge, javljaju u petak podgorički mediji. 

Uhapšene osobe su, po riječima čelnika ureda Interpola u Podgorici Dejana Đurovića, stvorile kriminalnu organizaciju radi prodaje velike količine vojnog oružja terorističkoj organizaciji - Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC). 

Sumnja se da su ove osobe, od maja do oktobra, stvorile kriminalnu organizaciju radi prodaje oružja, uključujući mitraljeze i protuzračne topove, znajući da je oružje namijenjeno organizaciji FARC i da će ga ta teroristička organizacija koristiti protiv SAD-a, odnosno za ubistva američkih državljana i obaranje američkih letjelica. 

Po riječima dužnosnika Interpola, crnogorska policija je koordiniranu akciju radi hapšenja ovih osoba provodila više mjeseci, u stalnoj komunikaciji s Odjelom za specijalne operacije DEA u Washingtonu i njezinim uredom u Rimu te s policijom Rumunjske. 

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ocijenio je da je hapšenjem te kriminalne grupe policija pokazala da je kredibilan partner američkih i europskih službi u borbi protiv najtežih oblika kriminala. 

SAD je čestitao crnogorskoj vladi na hapšenju trojice optuženih za pripremu prodaje oružja terorističkoj organizaciji u Kolumbiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.