GLOBUS

Totalni haos u Moskvi zbog snježne oluje: Čak 500 udesa na sat

Najduža kolona automobila protezala se u dužini od čak 60 kilometara

Fena

26.12.2014

U Moskvi je jučer i danas, zbog snježne oluje koja je u veoma kratko vrijeme donijela čak 25 centimetara snijega, gotovo potpuno paraliziran putni saobraćaj, a policija je u četvrtak registrirala do čak 500 saobraćajnih nesreća na sat, navode ruski mediji.

Najduža kolona automobila protezala se u dužini od čak 60 kilometara, saopćila je služba za praćenje saobraćaja Jandeks, a prenio site "Russia Today".

Jandeks, koji rangira saobraćajne gužve na skali od jedan do deset, haosu u Moskvi je dodijelio najvišu ocjenu.

-Ljudi, zapamtite ovaj historijski dan. To je prvi put da je ocjena deset zabilježena tako rano na početku zime i da traje tako dugo, već sedam sati. Situacija će biti još gora - napisala je na Facebooku portparol Jandeksa Elina Staviskaja.

Na moskovske ulice je izašlo više od 11.000 specijaliziranih mašina za čišćenje snijega, koje imaju problema da izađu na kraj s tako velikim padavinama u tako kratko vrijeme.

Katastrofalni vremenski uvjeti i izuzuzetno mala vidljivost uzrokovali su veliki broj sudara u ruskoj prijestonici, pa je tako jučer u 17 sati po lokalnom vremenu policija prijavila da je u samo sat vemena zabilježeno čak 500 udesa, uključujući 45 težih saobraćajnih nesreća.

Ljudima koji koriste gradski saobraćaj se savjetuje da umjesto toga pješače, a u mnogim slučajevima je gotovo nemoguće autobusom doći do metro stanice.

Snježna oluja je pogodila i aviosaobraćaj u Moskvi, pa je jučer otkazano 20 letova, a gotovo 200 letova je kasnilo. Neki putnici su na društvenim mrežama napisali da su bili više sati zaglavljeni u avionima koji nisu mogli da polete zbog snijega na pisti.

Gradske vlasti su obećale da će na raščišćavanju snijega raditi 24 sata i da će danas sav snijeg biti uklonjen s puteva.

Za razliku od nekih zapadnoevropskih prijestonica, snježne oluje u Moskvi skoro nikad ne poremete funkcioniranje javnog prijevoza ili dovedu do zatvaranja zračnog saobraćaj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.